FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Potražnja u Latinskoj Americi pogurala dobit Scanije

Autor: mpuk
STOCKHOLM, 25. listopada 2010. (Hina/dpa) - Švedski proizvođač kamiona Scania izvijestio je u ponedjeljak o snažnom rastu neto dobiti u trećem tromjesečju zahvaljujući snažnoj potražnji u Latinskoj Americi i oporavku u Europi.

Neto dobit iznosila je 2,3 milijarde kruna (351 milijun dolara), u odnosu na 278 milijuna kruna u istom razdoblju prethodne godine.

Neto prihodi u trećem tromjesečju porasli su za 38 posto na 18,5 milijardi kruna.

„Prvih devet mjeseci 2009. obilježili su niska iskorištenost kapaciteta i negativni učinci valuta“, kazao je izvršni direktor Leif Ostling u priopćenju.

U Brazilu, glavnom tržištu u Latinskoj Americi, potražnju su potaknule snažne gospodarske aktivnosti i porezne olakšice, dok se u Europi potražnja poboljšala u odnosu na prošlogodišnju "vrlo nisku razinu", rekao je Ostling.

Kako bi zadovoljili potražnju, u Scaniji su nastojali spriječiti uska grla u opsrbi među kooperantima, a angažirali su i radnike u proizvodnji na određeno vrijeme, rekao je čelnik tvrtke.

Isporuke kamiona u devetomjesečnom razdoblju od siječnja do rujna povećane su za 53 posto u odnosu na isto poslovno razdoblje 2009., te je isporučeno 38.469 vozila.

U grupi navode i da su narudžbe kamiona tijekom devet mjeseci više nego udvostručene, na 47.631 vozilo. Početak prošle godine bio je obilježen otkazivanjem narudžbi i nesigurnošću među kupcima, podsjećaju u Scaniji.

Narudžbe za autobuse povećane su u devetomjesečnom razdoblju 14 posto u odnosu na isto razdoblje lani, na 4.821 vozilo.

Njemački Volkswagen ima kontrolni udio u Scaniji i 30-postotni udio u MAN-u, koji također ima udio u Scaniji.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙