FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Aktualne novosti sa ZSE

Autor: neba
ZAGREB, 28. listopada 2010. (Hina) - Aktualne novosti vezane uz poslovanje kompanija čije dionice kotiraju na Zagrebačkoj burzi:

ERNT: pad prihoda i dobiti

Ericsson Nikola Tesla u trećem ovogodišnjem tromjesečju ostvario je ukupne prihode od 239,7 milijuna kuna, što je za 41,5 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju, dok je dobit prije oporezivanja iznosila 19,6 milijuna kuna, što je 45,7 posto manje nego lani, pokazuje danas objavljeno financijsko izvješće te kompanije na Zagrebačkoj burzi.

Prihodi od prodaje bili su u tom razdoblju 227,9 milijuna kuna, odnosno 43,4 posto manji nego u trećem tromjesečju 2009. godine.

U prvih devet ovogodišnjih mjeseci prihodi od prodaje Ericssona Nikole Tesle iznosili su 845 milijuna kuna, što je 16,2 posto manje, a knjižene narudžbe su dosegnule 1,036 milijardi kuna i bile su 3,5 posto niže nego u istom lanjskom razdoblju.

Umanjenje vrijednosti potraživanja na kazahstanskom tržište od 126,5 milijuna kuna dovelo je do neto gubitka od 22,7 milijuna kuna. Isključujući taj iznos, ostvarena je 9-mjesečna neto dobit od 103,8 milijuna kuna, što je porast od 30,3 posto u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.

Tijekom trećeg tromjesečja naplaćeno je 149,9 milijuna kuna kazahstanskog potraživanja. Aktivnosti usmjerene na naplatu preostalih 20 milijuna kuna ovog potraživanja su u tijeku, navodi se među ostalim u priopćenju.

Nakon umanjenja vrijednosti potraživanja na kazahstanskom tržištu i naplatom 149,9 milijuna kuna u trećem tromjesečju, kompanija je u velikoj mjeri smanjila kreditni rizik. Na dan 30. rujna 2010., ukupna izloženost Ericssona Nikole Tesle vezano za dane zajmove i potraživanja od kupaca iznosi 474,2 milijuna kuna, dok je na kraju 2009. bila 808,5 milijuna kuna.

„Ukupni rezultati Ericssona Nikole Tesle u prvih devet mjeseci ove godine pokazuje pad narudžbi i prodaje u odnosu na isto razdoblje prethodne godine, ali istodobno porast operativne i neto dobiti od 172,5 posto i 30,3 posto ako isključimo umanjenje vrijednosti potraživanja na kazahstanskom tržištu od 126,5 milijuna kuna. Porast operativne i neto dobiti rezultat je povoljnijeg asortimana prodanih proizvoda te snažne usmjerenosti kompanije na operativnu i troškovnu učinkovitost. Novčani tok od poslovnih aktivnosti u iznosu od 343 milijuna kuna dodatno je ojačan u trećem tromjesečju naplatom 149,9 milijuna kuna kazahstanskog potraživanja. Krajem tromjesečja ukupna novčana sredstva uključujući i kratkoročnu financijsku imovinu iznose 710,1 milijuna kuna. Stanje na tržištima obilježeno je različitim ponašanjem operatora i ostalih kupaca s obzirom na investicije. Na našim izvoznim tržištima ostvaren je značajan porast knjiženih narudžbi, posebice na tržištima Bosne i Hercegovine i Bjelorusije, čime je u velikoj mjeri kompenziran pad narudžbi na domaćem tržištu. U Hrvatskoj, kao i u zemljama regije na narudžbe utječe i smanjenje državnih budžeta te s tim u vezi odlaganje strateških ICT projekata. Ukupni prihodi od prodaje prate trend knjiženih narudžbi te su dodatno pod negativnim utjecajem manjka industrijskih komponenti i uskih grla u Ericssonovom lancu opskrbe, koji su prema našoj procjeni utjecali na otprilike jednu trećina pada prodaje u ovog godini“, kaže predsjednica Ericssona Nikole Tesle Grodana Kovačević u komentaru poslovnih rezultata.

(Hina) xsbo ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙