FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Skok japanskih narudžbi strojeva u kolovozu

Autor: mpuk
TOKIO, 13. listopada 2010. (Hina/dpa) - Temeljne narudžbe strojeva iz japanskog privatnog sektora porasle su u kolovozu za sezonski prilagođenih 10,1 posto u odnosu na prethodni mjesec, na 843,5 milijardi jena (10,3 milijarde dolara), zabilježivši rast treći mjesec zaredom, objavila je u srijedu vlada.

Narudžbe koje isključuju kolebljivu potražnju poput one brodova i iz energetskih kompanija, znatno su nadmašile prognozu ekonomista, koji su očekivali njihov pad za četiri posto u istraživanju koje je provela agencija Kyodo News.

Narudžbe iz prerađivačke industrije porasle su u kolovozu za 12,5 posto u odnosu na mjesec ranije, na 349 milijardi jena, uglavnom zahvaljujući potražnji u industriji obojenih metala, te čelika i željeza, objavio je vladin ured.

Narudžbe iz neproizvođačkog sektora pepele su se za 8,3 posto, na 490,9 milijardi jena, predvođene prijevozom, rudarstvom i prehrambenom industrijom.

Neočekivani rezultati nadovezali su se na snažan 8,8-postotni rast u srpnju, izazvavši optimističnu reakciju vlade.

Iz vladinog ureda priopćeno je da je rast narudžbi u kolovozu ubrzao, nakon što je u osvrtu na rezultate za srpanj istaknuto da samo „pokazuju znakove ubrzavanja rasta“.

Takashi Wada, parlamentarni tajnik vladinog ureda, rekao je novinarima da podaci za kolovoz nisu dovoljni da bi bude optimist, s obzirom na trenutno jačanje jena.

Wada je ukazao na potrebu stimuliranja sektora usluga kako bi cijelo gospodarstvo ponovno krenulo putem samoodrživog oporavka.

„Moramo pomoći industriji usluga da se poveže s potražnjom potrošača i potaknuti njihova poslovna ulaganja", rekao je.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙