FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 17,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 4. studenog 2010. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 17,30 sati.

SPLIT - Vodstvo dalmatinske podružnice Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) ocijenilo je danas da ni jedan od Vladinih modela pomoći gospodarstvu (A, B i C) nisu donijeli koristi poduzetnicima te je zatražilo kažnjavanje za to odgovornih. "Nijedan od predloženih modela Vlade (A, B i C) nije donio nikakve koristi niti je zaživio jer predviđena sredstva poduzetnicima nisu dostupna po postavljenim kriterijima", izjavio je na konferenciji za novinare predsjednik Izvršnog odbora dalmatinske podružnice HUP-a Hrvoje Marušić. Ističe i kako je od predviđenih dvije milijarde kuna za model A, nakon šest mjeseci provedbe, na računu ostalo 1,3 milijarde kuna. Da su ta sredstva bila ubačena u gospodarstvo, to bi spasilo više desetaka tisuća radnih mjesta. Poduzetnici žele zadržati postojeća radna mjesta, stoga bi Vlada trebala izravno ubaciti neiskorištena sredstva u gospodarstvo, ponovio je Marušić. Po njegovoj ocjeni, za neuspjeh Vladinih modela nisu krivi poduzetnici niti njihovi programi već prestrogi kriteriji koje poduzetnici moraju ispuniti da bi dobili sredstva. Iznio je i podatak kako je u posljednje dvije godine, od početka recesije, samo na području Splita zatvoreno više od 800 obrta te ocijenio da poduzetništvo u tom gradu postaje "nemoguća misija".

ZAGREB - Hrvatska trgovina je pred novim ciklusom koncentracije i konsolidacije tržišta gdje će vjerovatno sadašnji tržišni udio od 70 posto, koji dijeli deset trgovaca, možda dijeliti tri do četiri velika trgovca, istaknula je Ljerka Puljić iz Agrokora na današnjem stručnom skupu o ulozi trgovine u hrvatskom gospodarstvu, održanom u povodu 35. obljetnice časopisa Suvremena trgovina. Ulazak u Europsku uniju povećat će pritisak na hrvatsku trgovinu i samo oni koji će biti troškovno efikasni i koji budu najkonkurentniji vodit će proces daljnje koncentracije i konsolidacije tržišta, kazala je. Damir Anić iz Ekonomskog instituta istaknuo je kako će ova godina za trgovinu u prosjeku biti lošija nego prošla, procjene govore o padu u trgovini na malo od 2,8 posto, no 2011. bi mogla biti godina postupnog oporavka, odnosno, procjenjuje se rast od 3,6 posto. Maloprodavači očekuju od države veće napore u smanjivanju eksternih troškova, suzbijanju sive ekonomije, većoj efikasnosti zaštite tržišnog natjecanja i većoj fleksibilnosti na tržištu rada. Državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva Ruđer Friganović smatra kako je trgovina grana koja je posljednjih godina privukla značajna strana ulaganja i kako trgovci spremni ulaze u EU. Ekonomist Ljubo Jurčić je istaknuo kako bez jake industrije nema ni razvoja sektora usluga pa ni trgovine. Nužnim smatra donošenje strategije industrijskog razvoja, jer bez nje će se dogoditi da će za pet godina i veći privatni poduzetnici morati razmišljati o prodaji svojih tvrtki.

RIJEKA - Glavni povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske u Brodogradilištu 3. maj Juraj Šoljić u današnjem je priopćenju negativno ocijenio izjavu Vesne Pusić da su jamstva za 3. maj "zločin prema Hrvatskoj". Šoljić u priopćenju reagira na izjavu predsjednice Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s Europskom unijom Vesne Pusić da je riječki gradonačelnik Vojko Obersnel preuzimanjem inicijative za izdavanje jamstava 3. maju ucijenio Vladu ne bi li donijela odluku u korist škvera. Šoljić zajedno s ostalim sindikalnim povjerenicima u 3.maju očekuje ispriku Vesne Pusić jer smatra da bi ona, kao zastupnica u Hrvatskom saboru, trebala braniti interese građana koji rade u 3. maju i ostalim hrvatskim brodogradilištima. Šoljić podsjeća da su ugovori 3. maja sa švedskim naručiteljem Wisby Tankers AB potpisani prije otvaranja poglavlja o tržišnom natjecanju, koje za sobom povlači stavku o zabrani ugovaranja novih brodova prije procjene planova restrukturiranja, pa je stoga Vlada u ovom slučaju legalno "odabrala ono što je u interesu Hrvatske i lokalne zajednice".

PULA - U "Alatnici-strojogradnji" danas je pokrenut stečaj zbog višemjesečne blokade žiro računa i gubljenja strateškog partnera "Uljanik strojogradnje", izvijestio je regionalni povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske Ratko Gorički na današnjoj konferenciji za novinare u nazočnosti većine od 32 radnika, ujedno vlasnika te pulske tvrtke. Tvrtka je do prije šest godina bila u sastavu Uljanika, a onda je privatizirana. Radnici Alatnice, koji su ujedno i njezini vlasnici, pokušali su do posljednjeg trenutka pokrenuti drugačija razmišljanja u Grupi Uljanik, no njihov je povratak u tu tvrtku ipak ispao nemogućom misijom, istaknuto je na konferenciji za novinare. "Radnici su već pola godine bez plaće i čeka ih Zavod za zapošljavanje. Spasilo bi ih jedino da ih preuzme Uljanik iz kojeg su iznikli", naglasio je povjerenik Sindikata metalaca u Alatnici Roland Benčić. Narudžbi više nema, a sitni dijelovi brodskih motora koji su se proizvodili u toj tvrtki, Uljaniku gotovo više nisu potrebni. Pulsko je brodogradilište počelo graditi jaružare, brodove za produbljivanje morskog dna, koji ti proizvodi ne trebaju. Direktor Alatnice Dario Rajko kazao je danas kako opstanak bez Uljanika nije moguć.

ZAGREB - Na zagrebačkom Laništu sutra se službeno otvara novoizgrađeni trgovačko-zabavni Arena centar u koji je međunarodni konzorcij TriGranit uložio 350 milijuna eura i u kojem se na 200 tisuća četvornih metara prostora nalazi više od 220 različitih trgovina, brojni restorani te razni zabavni sadržaji, među kojima i jedna od najvećih kuglana u Hrvatskoj. Otvorenje Arena centra, čija je gradnja trajala oko godinu i pol, i u kojem će biti zaposleno oko tri tisuće ljudi, najavili su na današnjoj konferenciji za novinare njegovi investitori i direktori. Istaknuvši da je taj Centar zamišljen ne samo kao zagrebački i hrvatski, nego i regionalni, glavni izvršni direktor konzorcija TriGranit Arpad Torok kazao je da to ne bi bilo moguće realizirati bez suradnje s partnerima-izvođačima projekta i više od 200 iznajmljivača koji su i unajmili više od 95 posto prostora. Više od 50 posto prostora unajmili su domaći obrtnici i poduzetnici.

ZAGREB - Tvrtka Badel 1862 u prvih je devet mjeseci ove godine ostvarila gubitak od 15,7 milijuna kuna za razliku od istog razdoblja lani kada je ostvarena dobit od 2,3 milijuna kuna, podaci su iz nekonsolidiranog financijskog izvješća tvrtke objavljenog na Zagrebačkoj burzi. Poslovanje tvrtke, kako se navodi, odvija se pod utjecajem procesa restrukturiranja započetog tijekom ove godine. U rujnu je donesen i Plan financijskog restrukturiranja koji je prezentiran poslovnim bankama kao podloga za reprogramiranje kreditnih obveza tvrtke. Na temelju tog programa u tijeku je izrada prijedloga reprograma svih kredita koji izrađuju zajednički poslovne banke i Badel 1862. Poslovni su prihodi tvrtke u promatranom razdoblju iznosili 241,6 milijuna kuna i smanjeni su 27 posto u odnosu na isto razdoblje lani. Poslovni rashodi su u devet mjeseci ove godine smanjeni 21 posto, na 231,7 milijuna kuna. Neusklađenost pada rashoda u odnosu na prihode uvjetovana je visokim troškovima restrukturiranja koji su iznosili preko 10 milijuna kuna, navodi se u pojašnjenju poslovnih rezultata.

ZAGREB - Zadarski Tankerkomerc je u prvih devet mjeseci ove godine poslovao s gubitkom od 66,5 milijuna kuna, dok je u istom prošlogodišnjem razdoblju ostvario dobit od 4,8 milijuna kuna, stoji u financijskom izvješću Tankerkomerca objavljenom na Zagrebačkoj burzi. Ukupni prihodi Tankerkomerca pali su za 43 posto, na 91,9 milijuna kuna pri čemu su poslovni prihodi smanjeni za 46 posto, na 85,5 milijuna kuna. Ukupni rashodi porasli su na godišnjoj razini za 1,3 posto, na 156,8 milijuna kuna. Konsolidirano poslovno izvješće Tankerkomerca za prvih devet ovogodišnjih mjeseci uključuje rezultate matice - Tankerkomerca d.d. i društava s ograničenom odgovornošću Pršutana, Marituna, Donat boats, Motomarina servis i Tankremont.

ZAGREB - Vrijednost radova koje su izvele tvrtke s pet i više zaposlenih u građevinskoj djelatnosti u Hrvatskoj u 2009. godini iznosila je 24,4 milijarde kuna, što je 12,2 posto manje nego 2008. godine, objavio je Državni zavod za statistiku. Građevinske tvrtke s pet i više zaposlenih imale su prošle godine na gradilištima prosječno 64.610 radnika, što je za 4,8 posto manje nego 2008. Ti su radnici odradili 125,2 milijuna radnih sati, a to je 8,7 posto manje nego godinu prije. Podaci po županijama pokazuju da je najveća vrijednost građevinskih radova u 2009. godini od 5,3 milijarde kuna ostvarena u Gradu Zagrebu. U Primorsko-goranskoj županiji ta vrijednost je iznosila 2,3 milijarde kuna, a u Splitsko-dalmatinskoj županiji 2,2 milijarde kuna. Najmanja vrijednost građevinskih radova ostvarena je u Virovitičko-podravskoj (206,3 milijuna kuna) i Požeško-slavonskoj županiji (208 milijuna kuna).

ZAGREB - Na Tržištu novca danas je potražnja blago porasla, a osim prekonoćnih tražile su se i ročne pozajmice. Ukupno prijavljena potražnja iznosila je danas 66,4 milijuna kuna, što je 11 posto više nego jučer. Istodobno je ponuda dosegnula 241,4 milijuna kuna, odnosno gotovo 10 posto više. Najviše je plasirano prekonoćnih pozajmica, u visini od 35,2 milijuna kuna, po prosječnoj kamatnoj stopi od 0,43 posto, što je 0,06 posto manje nego jučer. Unatoč višku ponude, nepodmireno je ostalo 15 milijuna kuna potražnje. Ukupan promet na Tržištu novca iznosio je danas 41,4 milijuna kuna, dok je prosječna kamatna stopa smanjena s jučerašnjih 0,83 na 0,51 posto.

(Hina) xggoj yds

An unhandled error has occurred. Reload 🗙