FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ECB ustraje u postupnom ukidanju izvanrednih poticajnih mjera - Trichet

Autor: vmom
FRANKFURT, 4. studenog 2010. (Hina/dpa) - Europska središnja banka (ECB) ostaje i dalje sklona postupnom ukidanju programa izvanrednih monetarnih poticaja, poručio je njezin čelnik u četvrtak na redovnoj tiskovnoj konferenciji.

Jean-Claude Trichet je kazao kako ECB namjerava idući mjesec objaviti pojedinosti vezane uz takozvane nestandardne mjere, za koje u banci kažu da su privremenog karaktera. Banka je lani uvela taj program poticajnih mjera sa ciljem lakšeg izlaska iz teške financijske krize koja je uzdrmala svijet.

Trichet je snažno istaknuo predanost ECB-a svome mandatu u kojem je suzbijanje inflacije visoko na listi prioriteta.

"Mi imamo mandat", poručio je on, dodajući da je banka uspješna u ispunjenju preuzetih obveza u vezi očuvanja stabilnosti cijena.

Nastojanja središnjih banaka usmjerena jeftinijem novcu kroz kvantitativno popuštanje monetarne politike, predvođena američkim Fedom, kritizirana su, jer ih se smatra odgovornima za poticanje inflatornih pritisaka.

S obzirom da vlade diljem svijeta smanjuju potrošnju nakon prošlogodišnjih golemih programa poticaja radi lakšeg izlaska iz recesije, središnje banke su izronile kao potencijalne ključne pokretačke sile gospodarskog oporavka.

Ovotjedna zasjedanja čitavog niza središnjih banaka, na čelu s Fedom, ECB-om i Bank of England, dio su priprema za summit G20 u Seulu idući tjedan, na kojem bi glavne teme trebale biti aktualno stanje svjetskog gospodarstva i tekuće napetosti na tržištima valuta.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙