FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Indijska središnja banka podigla ključnu kamatnu stopu šesti put ove godine

Autor: vmom
MUMBAI, 2. studenog 2010. (Hina/AFP) - Indijska središnja banka u utorak je podigla ključnu kamatnu stopu za četvrtinu postotnog boda, šesti put od početka godine, kako bi obuzdala nepopustljivu inflaciju u snažno rastućem gospodarstvu.

Indijska središnja banka podigla je ključnu repo kamatnu stopu, onu po kojoj odobrava zajmove komercijalnim bankama, na 6,25 posto. Podigla je također kamatnu stopu na obratnim repo aukcijama, odnosno onu koju plaća komercijalnim bankama na njihove depozite u središnjoj banci, i to na 5,25 posto.

To treće najveće azijsko gospodastvo agresivno podiže kamatne stope kako bi obuzdalo inflaciju s obzirom na snažan rast koji bi prema procjenama vlade u tekućoj financijskoj godini trebao dosegnuti 8,5 posto a u idućoj devet posto.

Iako se stopa inflacije s 10 posto početkom godine spustila na trenutnih 8,62 posto, uvelike nadmašuje ciljani raspon u tamošnjoj središnjoj banci od pet do šest posto. Najveće glavobolje pritom zadaje rast cijena hrane, koji je nešto usporen ali i dalje u visini golemih 13,75 posto, unatoč dobroj sezoni monsunskih kiša.

Indijska vlada prognozira da će stopa inflacija pasti na razinu od pet do šest posto do kraja financijske godine koja završava krajem ožujka 2011.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙