FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: nastavlja se oprezno trgovanje, mješoviti signali iz svijeta

Autor: neba
ZAGREB, 26. listopada 2010. (Hina) - Uz mješovite signale sa svjetskih tržišta i općenito slabu aktivnost ulagača, na Zagrebačkoj se burzi i danas očekuju stagnacija indeksa i niski prometi.

Svih 9 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, očekuje danas stagnaciju Crobexa.

Oba indeksa jučer se zabilježila mršav dobitak od 0,01 posto, pa je Crobex završio trgovanje na 1.873, a Crobex10 na 990 bodova.

Redovni promet iznosio je 13,7 milijuna kuna, što je oko 2 milijuna manje nego u petak.

„Na domaćem tržištu kapitala ne očekujem većih promjena u trgovanju u odnosu na prethodne dane, stoga je i danas izgledna stagnacija indeksa, i to s blagim pozitivnim predznakom. U nešto većem fokusu investitora bit će devetomjesečna financijska izvješća domaćih kompanija“, kaže Ana Franin, financijska analitičarka u Raifeisen Consultingu.

Sezonu objava započeo je jučer Dalekovod, izvijestivši da je u trećem tromjesečju ostvario 568 milijuna kuna ukupnih prihoda, što je za 23 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju, te neto dobit od 18,9 milijuna kuna, odnosno 58,4 posto manje.

U prvih devet ovogodišnjih mjeseci, pak, ta građevinska tvrtka ostvarila je 1,24 milijarde kuna prihoda te neto dobit od 38,2 milijuna kuna. Ukupni prihodi te građevinske tvrtke manji su za 36,7 posto u odnosu na isto razdoblje lani, a neto dobit za 40 posto.

Cijena dionice Dalekovoda oslabila je jučer 1,27 posto, na 256,7 kuna, uz promet od 484.000 kune.

Sa svjetskih burzi, pak, danas stižu mješoviti signali. Na Wall Streetu su u ponedjeljak vodeći indeksi blago porasli, zahvaljujući uvjerenju da će američka središnja banka dodatno olabaviti monetarnu politiku, ali i slabljenju dolara, što je potaknulo rast cijena sirovina i dionica u rudarskom sektoru.

No, na europskim su burzama cijene dionica jutros blago pale, zbog slabijih nego što se očekivalo poslovnih rezultata nekoliko kompanija, ali i njihovih procjena za četvrto tromjesečje.

„Sa svjetskih burzi zasad nam stižu mješoviti signali. Nove smjernice investitorima dat će poslijepodne podatak o povjerenju potrošača u SAD-u“, zaključuje Franin.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙