FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

U Teheranu tisuće prosvjednika protiv SAD-a

Autor: mtro
TEHERAN, 4. studenoga 2010. (Hina/AFP) - Više tisuća prosvjednika obilježilo je 31. godišnjicu zauzimanja američkog veleposlanstva u Teheranu prosvjedujući ispred zgrade u kojoj se ono nekada nalazilo uz povike i transparente "Smrt Americi" i "Smrt Izraelu".

Islamski studenti su 4. studenoga 1979. zauzeli američko veleposlanstvo u Teheranu i diplomate držali u zatočeništvu 444 dana. Diplomatski odnosi Teherana i Washingtona su od tada u prekidu.

Savke godine 4. studenoga organiziraju se prosvjedi u Teheranu na mjestu događaja. U govoru pred prosvjednicima ajatolah Ali Hamenei je ponovno opravdao zauzimanje veleposlanstva i rekao da je "ta akcija bila simbol hrabrosti i smjelosti revolucionarne mladosti pred snagom SAD-a".

Kritizirao je ujedno neke američke predsjednike koji "izgovaraju naizgled prijateljske fraze, koje su zapravo željezna ruka u baršunastoj rukavici", aludirajući pritom na poruku predsjednika Baracka Obame 2009. da Iran "okrene stranicu u bilateralnim odnosima".

No, odnosi Teherana i Washingtona se i dalje pogoršavaju, posebice zbog spornog iranskog nuklearnog programa. Pod pritiskom Sjedinjenih Država Vijeće sigurnosti sigurnosti Ujedinjenih naroda Iranu je pooštrilo sankcije. Usto, Sjedinjene Države i Europska unija imaju vlastite sankcije prema Iranu, posebice u energetskom, bankarskom i sektoru pomorskog prijevoza.

(Hina) xtm ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙