FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

EU i Rusija potiču Teheran na razgovore o iranskom nuklearnom programu u studenom

Autor: akoz
BRUXELLES/MOSKVA, 22. listopada 2010. (Hina/Reuters) - Visoka predstavnica Europske unije za vanjsku politiku Catherine Ashton ponovila je u petak poziv Iranu da prihvati razgovore o svojem nuklearnom programu u studenom, a i Rusija potiče Teheran da prihvati ponudu za razgovore.

U pismu iranskom veleposlaniku pri Europskoj uniji Ashton je zatražila od glavnog iranskog pregovarača o nuklearnom programu Saeda Džalilija da prihvati ponudu za razgovore koji bi se održali od 15. do 17. studenog u Beču gdje bi se raspravljalo o nuklearnom programu i "bilo kojim drugim predmetima povezanim s raspravom".

"Sastanak bi mogao početi ručkom 15. studenog nakon čega bi dva dana trajale konzultacije kako bi se omogućile temeljne rasprave", stoji u preslici pisma koju je dobila agencija Reuters.

"S obzirom na blizinu predloženih datuma i vremenska ograničenja uključenih strana, nadam se vašem brzu i pozitivnu odgovoru", navodi se u tekstu.

Ashton je zadnji put na razgovore pozvala 14. listopada, ali još nije dobila službeni odgovor iako je Iran putem svojih medija naznačio da pozdravlja poziv.

Rusija je odvojeno također zatražila od Irana da prihvati ponudu Catherine Ashton, izvijestila je agencija Interfax.

"Mi pozivamo naše iranske prijatelje i kolege da pozitivno odgovore na ponudu", rekao je u intervjuu u Bruxellesu zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov, prenijela je agencija Interfax. Rjabkov je ruski predstavnik u razgovorima Irana i šest svjetskih sila (SAD-a, Rusije, Francuske, Velike Britanije, Kine i Njemačke.

(Hina) xakoz ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙