FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Radnici Đ. Đaković Alatnice prekinuli prosvjed i otišli nazad u Slavonski Brod

Autor: dmar
ZAGREB, 3. studenog 2010. (Hina) - Radnici Đuro Đaković Alatnice iz Slavonskog Broda prekinuli su prosvjed pred zagrebačkom katedralom te se autobusom otputili nazad kući uz poruku da će njihovo izaslanstvo ponovno doći u Zagreb onda kada im sastanak zakaže premijerka Jadranka Kosor.

Šezdesetak radnika Đ. Đaković Alatnice doputovalo je danas na prosvjed u Zagreb tražeći povratak proizvodnje protugradnih raketa u pogone njihove tvrtke, kako bi time spasili radna mjesta. Prvo su otišli pred Državno odvjetništvo gdje je njihove predstavnike primio državni odvjetnik Mladen Bajić, a potom pred katedralu gdje su čekali da ih pozove netko iz Vlade.

"Nudili su nam razgovore u Ministarstvu poljoprivrede, no mi smo to odbili jer nas to Ministarstvo već mjesecima zavlači i ne želi riješiti naš problem. Želimo sastanak s premijerkom Kosor i spremni smo se vratiti u Zagreb čim ona pronađe vremena za nas", izjavio je Hini povjerenik Sindikata metalaca Hrvatske u Alatnici Antun Štivić.

Predstavnici radnika predali su državnom odvjetniku Mladenu Bajiću dokumente na temelju kojih sumnjaju da se proizvodnja protugradnih raketa u Alatnici namjerno uništava kako bi se bogatili pojedinci iz uvoznog lobija, pri čemu je oštećen i državni proračun.

Sumnje sindikalaca da se namjerno želi uništiti proizvodnja protugradnih raketa u Alatnici potvrđuju neslužbene informacije iz Državnog hidrometeorološkog zavoda o izradi prijedloga po kojem bi se iduće godine ukinula obrana od tuče.

Sustavno se ide na ukidanje obrane od tuče, vjerojatno kako bi se prikrile malverzacije sa sredstvima koja su za tu namjenu utrošena zadnjih godina, rekao je bivši sindikalni povjerenik u Hidrometeorološkom zavodu Zorislav Šubarić.

On tvrdi da je od 2001. godine oko 20 milijuna kuna namijenjenih obrani od tuče nenamjenski potrošeno, za što postoje i dokazi u državnim institucijama. Ministarstvo financija je proračunskim nadzorom za 2001. i 2002. godinu utvrdilo nenamjensko trošenje sredstava za obranu od tuče, a isto je za razdoblje od 2002. do 2007. utvrdila Državna revizija, kaže Šubarić.

Iako su rakete koje proizvodi Alatnica pouzdanije od uvoznih, a cjenovno su prihvatljive, ove je godine zbog naglog porasta uvoza, mahom iz Srbije i Crne Gore, od ukupno 4199 ispaljenih raketa svega 154 raketa bilo domaće proizvodnje. Sve zemlje koje koriste protugradne rakete kupuju ih od domaćih proizvođača osim Hrvatske, ističe Šubarić.

Ako Vlada ništa ne poduzme, 102 radnika Đ. Đaković Alatnice mogla bi uskoro ostati bez posla, upozoravaju sindikalci koji zahtijevaju da Vlada spasi ta radna mjesta sklapanjem ugovora o nabavci domaćih raketa za protugradnu obranu u idućih tri do pet godina.

(Hina) xmd ymd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙