FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sindikat metalaca najavljuje za petak prosvjed brodograditelja u Rijeci

Autor: sjun
RIJEKA, 27. listopada 2010. (Hina) - Čelnici Sindikata metalaca Hrvatske na današnjoj konferenciji za novinare najavili su za petak, 29. listopada, veliki prosvjed radnika Brodogradilišta 3. maj u Rijeci.

Veliki prosvjed pod nazivom "Marš brodograditelja" bit će otkazan ako Vlada na sutrašnjoj sjednici odobri 3. maju jamstva za izgradnju četiriju tankera za švedskog naručitelja Wisby Tankers, rekao je glavni sindikalni povjerenik u 3. maju Juraj Šoljić.

Prosvjedna kolona s oko 3.000 sadašnjih i bivših radnika riječkog škvera krenut će pet minuta iza podneva sa Zapadnog ulaza u 3. maj prema Pulskoj, Liburnijskoj i Zvonimirovoj ulici te marširati prema odredištu - Ulici Milutina Baraća na Mlaki. Sav promet tom trasom bit će obustavljen od 12,30 sati do 13 sati, napomenuo je Šoljić.

Prosvjedu će se pridružiti pojedini radnici brodogradilišta Kraljevica, dvjestotinjak studenata Sveučilišta u Rijeci, članovi Udruge Hrvatskih veterana Domovinskog rata Kluba 3. maj, a svoj dolazak najavio je i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel.

Sindikalci ističu da je najavljeni prosvjed prvi od niza "radikalnih koraka" koje namjeravaju poduzeti ako se hrvatskim brodogradilištima ne omogući popunjavanje knjiga narudžbi do kraja 2011. godine i time pruži šansa za rad, a kao sljedeću postaju najavljuju Zagreb.

Predsjednik sindikata Vedran Dragičević naglašava kako su sindikati čvrsto odlučili da neće dopustiti zatvaranje nijednog hrvatskog brodogradilišta i ustrajat će dokazivati kako brodogradilišta mogu poslovati bez gubitaka i na pozitivnoj nuli.

Njegov zamjenik Branko Kužet izvijestio je da se u knjigama narudžbi pet hrvatskih brodogradilišta nalazi 26 brodova, od čega osam domaćih – četiri se rade u 3. maju, dva u Brodosplitu i dva u Uljaniku.

Svi poslovi oko njihove izgradnje moraju biti dovršeni do kraja 2011. a ako se ponovno ne otvori izdavanje državnih jamstava, u 2012. ostajemo bez ijednog ugovorenog broda, a time i bez posla, napominje Kužet.

(Hina) xsjun ymd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙