FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

S. Brod: sindikat najavljuje za 3. studenog novi prosvjed radnika Đ. Đaković Alatnice u Zagrebu

Autor: vruz
SLAVONSKI BROD, 27. listopada 2010. (Hina) - Sindikat metalaca Hrvatske najavio je na današnjoj konferenciji za novinare novi prosvjed radnika tvrtke Đuro Đaković Alatnica na kojem će ponovno tražiti vraćanje proizvodnje protugradnih raketa u pogone te tvrtke, kako bi se sačuvala radna mjesta.

Nakon što su prošlog mjeseca prosvjedovali pred Ministarstvom poljoprivrede, šezdesetak od oko 135 radnika Alatnice za iduću srijedu, 3. studenog, najavljuje novi prosvjed u Zagrebu, ali ovoga puta pred zgradom Državnog odvjetništva.

Državnom odvjetniku Mladenu Bajiću žele predati opširnu dokumentaciju koja potkrepljuje njihove sumnje na protupravne radnje u postupku nabave protugradnih raketa kako bi se pogodovalo uvoznicima, što je i pravi razlog zašto se taj problem razvlači, rekao je regionalni povjerenik Sindikata metalaca Antun Štivić.

Kada su prije mjesec i pol prosvjedovali pred Ministarstvom poljoprivrede obećan im je sastanak na kojem će se pokušati naći zadovoljavajuće rješenje, no opet sve vodi tome da se u nabavu raketa krene u zadnji tren tako da Alatnica ne stigne organizirati proizvodnju, pa će se rakete opet djelomično uvoziti.

Štivić poziva i premijerku Jadranku Kosor da se kao borac protiv korupcije uključi u rješavanje tog problema.

"Nakon prosvjeda pred Državnim odvjetništvom idemo u katedralu pomoliti se da Bog prosvijetli pamet našim političarima kako bi shvatili da trebaju štititi proizvodnju i radna mjesta. Ovdje ima svega i svačega i mi ćemo učiniti sve da institucije počnu raditi svoj posao", kaže Štivić.

On se nada da će Državno odvjetništvo brzo istražiti dokumente pa će javnost imati "jasnu sliku zašto se u Hrvatskoj pokušava ugasiti proizvodnja u korist uvoznika koji dobro profitiraju".

Pravni zastupnik Sindikata metalaca Mato Stanković kaže da je pregledom dokumentacije, koju će sindikalci predati Bajiću, utvrdio povrede Zakona o javnoj nabavi.

"Smatram kako postoji osnovana sumnja da su počinjena kaznena djela zlouporabe u gospodarskom poslovanju, i to ne jednog čovjeka nego više njih, i da tu ima što raditi i USKOK", kaže Stanković.

Na konferenciji je o učinkovitosti obrane od tuče govorio Zorislav Šubarić iz Sindikata Državnog hidrometeorološkog zavoda, koji je prije odlaska u mirovinu vodio Sektor obrane od tuče.

On tvrdi da su netočne informacije koje dolaze iz nekih krugova u Hidrometeorološkom zavodu da se obrana od tuče ne provodi u većini europskih zemalja.

Stručna studija, koja je po narudžbi Vlade izrađena 2001. godine, potvrđuje da je protugradna raketa najefikasnije i najisplativije sredstvo za obranu od tuče, kaže Šubarić.

(Hina) xvruz ymd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙