FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Kina podigla ključnu kamatnu stopu prvi put u gotovo tri godine

Autor: vmom
PEKING, 19. listopada 2010. (Hina/Reuters) - Kineska središnja banka u utorak je podigla ključne kamatne stope prvi put u protekle gotovo tri godine, iznenadivši tržišta potezom koji ukazuje na zabrinutost rastom cijena imovine i nepopustljivom inflacijom.

Kako je priopćeno, ključne kamatne stope na jednogodišnje depozite i pozajmice bit će podignute za četvrtinu postotna boda, na 2,5 odnosno 5,56 posto. Odluka središnje banka stupa na snagu 20. listopada, kaže se dalje u priopćenju.

Riječ o prvom rastu kamatnih stopa od prosinca 2007.

Zaoštravanje monetarne politike u Kini iznenadilo je ulagače i u takvim su uvjetima oslabile cijene nafte na svjetskim tržištima, dionice su ograničile dobitke dok je dolar ojačao prema drugim vodećim svjetskim valutama.

„Povećanje kamatnih stopa posve je neočekivana vijest u tržišnim krugovima“, kazao je Zhu Jiangfang, glavni ekonomist u CITIC Securitiesu u Pekingu. „Nedavni rast temeljne inflacije realnu je kamatnu stopu gurnuo u negativni teritorij. To je po mome mišljenju razlog tako snažnog podizanja kamatnih stopa“.

Čitav niz vodećih ekonomista, uključujući i neke savjetnike u kineskoj središnjoj banci, sugeriralo je banci da podigne kamatne stope na depozite kako bi se štedišama prinosi održali u pozitivnom području.

Po podacima kineske vlade, godišnja stopa inflacije mjerena indeksom potrošačkih cijena u kolovozu je iznosila 3,5 posto, a ekonomisti prognoziraju njezino daljnje ubrzanje na 3,6 posto u rujnu.

Povećanje kamatnih stopa veliko je iznenađenje s obzirom da je nekolicina visokih dužnosnika u posljednje vrijeme uvjeravala da je inflacija pod kontrolom a govorili su i da bi više kamatne stope privukle priljev špekulativnog kapitala iz inozemstva.

„To su najvjerojatnije učinili jer su podatke o BDP-u i indeksu potrošačkih cijena, na rasporedu za objavu u četvrtak, ocijenili previše snažnima“, kazao je Dariusz Kowalczyk, viši ekonomist u Credit Agricole CIB u Hong Kongu.

Kina će u četvrtak objaviti podatke o rastu BDP-a u trećem tromjesečju i niz drugih gospodarskih pokazatelja za rujan. Ekonomisti koji su sudjelovali u anketi Reutersa očekuju da će rast BDP-a u trećem tromjesečju na godišnjoj razini usporiti na 9,5 posto, nakon 10,3 posto u tromjesečju ranije.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙