FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: sbak
ZAGREB, 3. studenog 2010. (Hina) - Donosimo pregled važnijih vijesti do 9,30 sati

WASHINGTON - Oporbeni republikanci osvojili su uvjerljivu većinu na izborima za Predstavnički dom američkog Kongresa, dok su demokrati uspjeli sačuvati minimalnu većinu u Senatu, prema nepotpunim rezultatima kongresnih i guvernerskih izbora održanih u utorak. Dosadašnji rezultati pokazuju snažan pomak udesno u cijeloj zemlji, čemu je pridonio i uspjeh 20-ak republikanskih kandidata koje je podržao konzervativni pokret Tea Party. No, demokrati su uspjeli dobiti neke vrlo tijesne utrke, te su uz pobjedu čelnika senatske većine Harrya Reida u Nevadi, uspjeli zadržati većinu u Senatu, a time i djelomičnu kontrolu nad zakonodavnim procesom u Kongresu. Na glasovanju za svih 435 mjesta u Predstavničkom domu Kongresa, republikanci su osvojili 234 mjesta, demokrati 180, a rezultat za 21 mjesto još nije odlučen, izvijestile su američke TV mreže.

U glasovanju za 37 od 100 mjesta u Senatu, demokrati su zadržali minimalnu većinu s 51 mjestom, republikanci su osvojili 47, a dva mjesta još nisu odlučena. Predsjednik Barack Obama, čije je nekadašnje mjesto u Senatu zauzeo republikanac Mark Kirk, nazvao je kongresnika Johna Boehnera iz Ohia, vjerojatnog novog predsjednika Predstavničkog doma, te mu čestitao na uspjehu Republikanske stranke i izrazio nadu da će naći "zajednički interes" u budućoj kohabitaciji.

BEOGRAD - U potresu koji se dogodio tijekom noći sa utorka na srijedu, sa epicentrom u blizini srbijanskog grada Kraljeva, poginuo je bračni par starosti oko 50 godina, dok je oko 50 osoba lakše ozlijeđeno, javljaju mediji u Beogradu. Epicentar potresa bio je na oko 10 kilometara od Kraljeva u pravcu Kragujevca, njegova jakost bila je oko 5,4 stupnja Richtera, odnosno 7,5 stupnja po Merkalijevoj ljestvici. Potres, koji se osjetio u oko 200 kilometara udaljenom Beogradu te drugim srbijanskim gradovima, izazvao je oštećenja na starijim zgradama i objektima u Kraljevu a kasnije je zabilježeno i nekoliko manjih potresa slabijeg intenziteta. Također je, kako se navodi oštećena i bolnica u tom gradu. Ravnateljica Seizmološkog zavoda Srbije Slavica Radovanović izjavila je kako, uzimajući u obzir dosadašnja iskustva, ne treba očekivati nove jače potrese u regiji Kraljeva i da je noćašnji potres bio najjači.

SEUL - Južnokorejska mornarica ispalila je 10 hitaca upozorenja na sjevernokorejski ribarski brod koji je prešao granicu između dvije zemlje, objavilo je u srijedu ministarstvo obrane u Seulu. Na takav potez južnokorejska mornarica se odlučila tek nakon što se posada sjevernokorejske ribarice oglušila na druge znakove upozorenja. Sjevernokorejski brod je u južnokorejskim vodama boravio oko dva sata i napustio ih je tek nakon što su južnokorejski mornari otvorili vatru. Sjeverna Koreja ne priznaju pomorski granicu koju je nakon Korejskog rata 1950-53. godine između dvije zemlje odredio UN. Na moru su se dogodili brojni pogranični sukobi a najnoviji je bio u ožujku kad je potopljena južnokorejska korveta Cheonan i poginulo 46 mornara.

MOSKVA - Bivši ruski premijer Viktor Černomirdin umro je u 72. godini, objavio je u srijedu Kremlj. Černomirdin je bio premijer od 1992. do 1998. godine, u vrijeme predsjedničkog mandata Borisa Jeljcina kojeg je nakratko zamijenio na toj dužnosti dok je Jeljcin bio na operaciji srca. On je bio premijer s najdužim mandatom nakon raspada SSSR-a a poznat je i kao utemeljitelj velike energetske tvrtke Gazproma, od 2001. do 2009. bio je ruski veleposlanik u Ukrajini. Predsjednik Dmitrij Medvedev imenovao ga je svojim posebnim savjetnikom za gospodarsku suradnju sa članicama Zajednice nezavisnih država (ZND). U priopćenju Kremlja se ne navodi uzrok smrti Černomirdina.

(Hina) xsb ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙