FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

General Motors planira početnom ponudom dionica prikupiti više od 10 milijardi dolara

Autor: mkuz
NEW YORK, 2. studenog 2010. (Hina/dpa) - Američki automobilski div General Motors očekuje da će predstojećom početnom ponudom dionica prikupiti 10,6 milijardi dolara kapitala, pri čemu bi se cijena dionice trebala kretati u rasponu od 26 do 29 dolara, izvijestili su u utorak američki mediji.

Tvrtka će tijekom dana objaviti pojedinosti o početnoj javnoj ponudi dionica, najavljenoj za 18. studenoga, a mediji izvješćuju da će IPO biti oprezniji i skromniji nego što se očekivalo ali i da će zasigurno smanjiti vlasnički udio američke vlade ispod 50 posto.

Ukupno bi GM trebao izdati 365 milijuna redovnih dionica, a u planu je i izdavanje određenog broja povlaštenih dionica u vrijednosti između dvije i tri milijarde dolara, objavila je financijska agencija Bloomberg, pozivajući se na izvore upoznate s GM-ovim planovima.

Nakon što mu je američka vlada prošle godine pomogla s 50 milijardi dolara, njezin trenutni udio u GM-u iznosi 61 posto. Nakon IPO-a smanjit će se ispod psihološki važnih 50 posto.

IPO se vremenski podudario s objavom poslovnog izvješća za drugo fiskalno tromjesečje, u kojem je GM izvijestio o rastu prihoda i povratku pozitivnom poslovanju u sklopu mukotrpnog oporavka od recesije.

U drugom tromjesečju neto dobit GM-a iznosila je 1,54 milijarde dolara, dok su prihodi porasli 44 posto na 33,2 milijarde dolara.

GM je zatražio zaštitu od vjerovnika u lipnju 2009. nakon što je u razdoblju od 2004. nagomilao dugove u visini 88 milijardi dolara.

(Hina) xmkuz ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙