FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: problemi banaka natjerali ulagače na oprez

Autor: neba
NEW YORK, 15. listopada 2010. (Hina/Reuters) - Na Wall Streetu su u četvrtak vodeći indeksi pali zbog snažnog pritiska na dionice banaka, što je posljedica otvaranja istrage o mogućim nezakonitostima u ovrhama nad kućama, koje bi mogle skupo koštati banke.

Dow Jones indeks oslabio je 1,5 bodova, ili 0,01 posto, na 11.094 boda, dok je S&P 500 pao 0,36 posto, na 1.173 boda, a Nasdaq indeks 0,24 posto, na 2.435 bodova.

Najviše su pale cijene dionica banaka jer ulagači strahuju da će banke skupo platiti moguće nezakonitosti u provođenju ovrha nad kućama.

Istraga o tome provest će se u svih 50 država SAD-a jer su neki zaposlenici u najvećim bankama priznali da su mjesečno odobravali na tisuće ovrha. Premda tvrde da su svi podaci u sudskim spisima točni, priznali su i da ih nisu pomno provjeravali.

JPMorgan objavio je u srijedu da je rezervirao 1,3 milijarde dolara u trećem tromjesečju za moguće sudske troškove, uključujući i moguće naknade zbog nezakonitih ovrha.

Cijena dionice JPMorgana pala je jučer 2,8 posto, dok su dionice Wells Farga, Citigroupa i Bank of America pojeftinile više od 4 posto. Zbog toga je KBW indeks bankarskog sektora pao 2,6 posto.

"Tržište mrzi nesigurnost, a ovo je donijelo veliku nesigurnost. Sjetite se samo nereda na tržištu drugorazrednih hipotekarnih kredita", kaže Joe Saluzzi, direktor u tvrtki Themis Trading.

I dok je financijski sektor pod pritiskom, tehnološki je nastavio jačati.

Cijena dionice Googlea skočila je više od 9 posto u produženom trgovanju nakon zatvaranja Wall Streeta, kada je taj internetski lider izvijestio o boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima u trećem tromjesečju.

Advanced Micro Devices također je pozitivno iznenadio svojim poslovnim rezultatima, pa je cijena dionice tog proizvođača čipova skočila više od 7 posto.

Osjetno su porasle i cijene dionica u rudarskom sektoru jer su, zbog daljnjeg slabljenja dolara, nastavile rasti cijene sirovina.

Dolarov ndeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na šest najvažnijih svjetskih valuta, pao je jučer 0,7 posto, na 76,54 boda, najnižu razinu od prosinca prošle godine.

"Priča o bankama može se shvatiti kao izlika za prodaju dionica, no tržištu je potrebna korekcija nakon snažnog rasta cijena. Mislim da je ovo zdrava, a ne loše situacija", kaže Jeffrey Frankel, predsjednik tvrtke Stuart Frankel.

Od početka rujna S&P 500 indeks porastao je 11,9 posto, pri čemu je ojačao i obujam trgovanja.

Jučer je, drugi dan zaredom, na Wall Streetu, American Stock Exchangeu i Nasdaqu vlasnika zamijenilo više od 9 milijardi dionica, dok je u dosadašnjem dijelu godine prosječan dnevni promet iznosio 8,78 milijardi.

Pritom je na NYSE odnos između dionica koje su izgubile i onih koje su dobile na vrijednosti iznosio 3 naprema 2.

Na europskim se burzama jučer trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,35 posto, na 5.727 bodova, a pariški CAC 0,24 posto, na 3.819 bodova. Frankfurtski DAX ojačao je, pak, 0,32 posto, na 6.455 bodova.

(Hina) xneba yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙