FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Gospodarstvo - Hrvatska - ukratko do 14,30 sati

Autor: ggoj
ZAGREB, 2. studenog 2010. (Hina) - Pregled gospodarskih vijesti iz Hrvatske do 14,30 sati.

ZAGREB - Koordinacija hrvatskih sindikalnih središnjica predložila je danas premijerki Jadranki Kosor sastanak na kojem bi pokušali pronaći rješenje u vezi zahtjeva za referendumom o izmjenama Zakona o radu koji je potpisalo više od 717.000 građana. Sindikati u pismu podsjećaju premijerku Kosor da su zamolili predsjednika Republike Ivu Josipovića za posredovanjem povodom nastale situacije nakon što je "odlukama institucija političkog i pravnog poretka opstruirano pravo hrvatskih građana na održavanje referenduma". Traženjem sastanka s premijerkom Kosor sindikati još jednom pokazuju da prvenstveno žele problem riješiti unutar institucija političkog sustava i time jasno pokazuju da nemaju rušilačkih namjera, koje su im pripisane od dijela nositelja političke vlasti u Hrvatskoj. Međutim, ako se problem ne riješi na razini institucija, sindikati će zajedno s građanima krenuti u bitku za pravo na neposrednu demokraciju, kaže se u pismu premijerki.

ZAGREB - Indija je najbrže rastuća ekonomija slobodnog tržišta u svijetu i kao takva nudi obilje poslovnih mogućnosti, istaknuto je na Hrvatsko-indijskom investicijskom seminaru u Hrvatskoj gospodarskoj komori. Uz HGK organizatori seminara su Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva, Agencija za promicanje izvoza i ulaganja i veleposlanstvo Indije u Hrvatskoj. Veleposlanik Indije u Hrvatskoj Predeep Singh podsjetio je na utemeljenje i rad zajedničkog vijeća za trgovinsku suradnju koje je kao potencijale za suradnju Hrvatske i Indije označilo informatičku i komunikacijsku tehnologiju, energetiku, turizam, farmaceutiku, prehrambenu i industriju, građevinarstvo i druga. Direktorica Konfederacije indijske industrije Gunveena Chadha priliku za hrvatske tvrtke u Indiji vidi u gradnji komunalne, prometne i energetske infrastrukture, industriji dijelova za automobile i u prehrambenoj industriji.

ZAGREB - Svjetska rejting agencija Moody's potvrdila je kreditni rejting za dugoročno zaduživanje Zagrebačkog holdinga s ocjenom Baa3 sa stabilnim izgledima, priopćeno je danas iz Zagrebačkog holdinga. Iz Zagrebačkog holdinga pritom podsjećaju da istu takvu ocjenu kreditne sposobnosti imaju Grad Zagreb i Republika Hrvatska. "Unatoč negativnim prognozama i napisima u proteklom razdoblju, ovime je od strane neovisnih svjetski priznatih stručnjaka potvrđena sposobnost Zagrebačkog holdinga za podmirenje svojih dugoročnih financijskih obveza", navodi se u priopćenju Službe za korporativne komunikacije Zagrebačkog holdinga.

ZAGREB - Croatia Airlines je u prvih devet mjeseci ove godine poslovao s neto gubitkom od 109,4 milijuna kuna, što je 16 posto veći gubitak nego u istom razdoblju lani kada je iznosio 94,2 milijuna kuna, podaci su iz financijskog izvještaja Croatia Airlinesa koji je objavljen na Zagrebačkoj burzi. U prvih devet mjeseci prihodi od poslovanja Croatia Airlinesa iznosili su nešto više od 1,05 milijardi kuna, dok su troškovi poslovanja iznosili 1,14 milijarde kuna. Hrvatski je nacionalni zračni prijevoznik u prvih devet mjeseci ove godine prevezao 1,28 milijuna putnika. Croatia Airlines je u prvih devet mjeseci prevezao 8 posto manje putnika nego u isto vrijeme lani, a taj se pad u izvještaju objašnjava globalnom krizom zrakoplovstva koje je dodatno bilo ugroženo "vulkanskom krizom" koja je pogodila Europu u travnju, a u Hrvatskoj i štrajkom kabinskog osoblja u srpnju.

ZAGREB - Đuro Đaković Grupacija u prvih je devet mjeseci ostvarila gubitak u iznosu od 35,17 milijuna kuna, što je povećanje gubitka u odnosu na isto razdoblje lani kada je iznosio 21,8 milijuna kuna, podaci su iz konsolidiranog financijskog izvješća tvrtke objavljenog na Zagrebačkoj burzi. Od ukupno sedam društava koji djeluju unutar Grupacije dva društva su iskazala pozitivan financijski rezultat, a pet društava iskazalo je gubitak. Ukupni konsolidirani prihodi ostvareni su u iznosu od 180,48 milijuna kuna i u odnosu na prvih devet mjeseci lani smanjeni su za 49 posto. Glavninu prihoda čine prihodi od prodaje koji su smanjeni 47 posto, na 171,2 milijuna kuna. Ukupni rashodi u iznosu od 215,6 milijuna kuna smanjeni su za 42,4 posto.

ZAGREB - Dioki Grupa je u prvih devet mjeseci poslovala s gubitkom od 142,4 milijuna kuna dok je u istom razdoblju prošle godine ostvaren gubitak u iznosu od 68,7 milijuna kuna, objavio je Dioki u financijskom izvješću putem Zagrebačke burze. Ukupni prihodi Diokia u prvih devet mjeseci porasli su za 13,5 posto, na 1,47 milijardi kuna, a ukupni rashodi povećani su za 18,1 posto, na 1,62 milijarde kuna. U izvješću se kaže da je tvrtka u prvih devet mjeseci ostvarila pozitivne pomake koji nisu značajnije vidljivi zbog nastavka poskupljenja domaćih energenata, utjecaja recesije na domaćem tržištu i opće nelikvidnosti.

ZAGREB - Brodogradilište Viktor Lenac je prema podacima iz financijskog izvješća objavljenog na Zagrebačkoj burzi u prvih devet mjeseci ove godine poslovalo s dobiti od 3,9 milijuna kuna. U istom prošlogodišnjem razdoblju Lenac je ostvario neto dobit od 1,05 milijuna kuna. Tijekom prvih devet ovogodišnjih mjeseci Viktor Lenac je ostvario ukupne prihode od 212,3 milijuna kuna koji su 8,2 posto manji nego u istom prošlogodišnjem razdoblju. Ukupni rashodi Viktora Lenca u prvih devet mjeseci ove godine pali su za 9,5 posto, na 207,9 milijuna kuna.

ZAGREB - Rovinjska hotelska tvrtka Maistra prvih je devet mjeseci ove godine završila s 89,2 milijuna kuna dobiti, što je za 0,9 posto manja dobit nego za isto lanjsko razdoblje, dok je dobit trećeg ovogodišnjeg tromjesečja viša 3,8 posto nego u istom lanjskom kvartalu te je iznosila 156 milijuna kuna, podaci su iz financijskog izvješća te tvrtke na Zagrebačkoj burzi. Maistra je u devet mjeseci ove godine ostvarila 505,6 milijuna kuna ukupnih prihoda, od čega se 500,4 milijuna kuna odnosilo na poslovne ili prihode iz redovnog poslovanja, koji su u odnosu na isto razdoblje prošle godine porasli 11 posto. Za isti su postotak, 11 posto, na 386,8 milijuna kuna porasli i poslovni rashodi, koji čine i najveći dio ukupnih rashoda koji su iznosili 416 milijuna kuna i bili su viši za 9,4 posto nego lani.

ZAGREB - Pulska hotelska tvrtka Arenaturist u prvih je devet mjeseci ove godine ostvarila 40,5 posto višu dobiti prije oporezivanja nego u istom razdoblju prošle godine, dok je samo u trećem tromjesečju ove godine ta dobit bila 18 posto viša nego u tećem lanjskom kvartalu, pokazuju podaci iz devetomjesečnog financijskog izvješća. Po podacima iz izvješća objavljenog na Zagrebačkoj burzi, dobit prije oporezivanja Arenaturista za devet mjeseci ove godine iznosila je 24,7 milijuna kuna, dok je samo u trećem tromjesečju ta dobit iznosila 63,5 milijuna kuna. Ukupni su prihodi u devet mjeseci bili 197 milijuna kuna ili 8,1 posto viši nego u istom lanjskom razdoblju, dok su ukupni rashodi rasli sporije, za 4,6 posto, na 172,3 milijuna kuna.

ZAGREB - Hvarska hotelska tvrtka Sunčani Hvar u devet mjeseci ove godine poslovala je s 13,1 milijuna kuna gubitka, što je znatno manje nego u istom lanjskom razdoblju koje je ta tvrtka imala gubitak od 32,9 milijuna kuna, pokazuje financijsko izvješće Sunčanog Hvara objavljeno na Zagrebačkoj burzi. Iako su ukupni prihodi Sunčanog Hvara u prvih devet mjeseci ove godine bili 25,9 posto viši nego u istom lanjskom razdoblju te iznosili 118,8 milijuna kuna, ukupni je rezultat negativan jer su im istodobno porasli i ukupni rashodi, za 3,7 posto, na 132 milijuna kuna. Treće ovogodišnje tromjesečje Sunčani Hvar je pak poslovao s dobiti od 17 milijuna kuna, a ta je dobit 6,5 posto manja nego u istim mjesecima prošle godine.

ZAGREB - Ukupan broj zaposlenih u hrvatskoj industriji u rujnu je bio 0,4 posto manji nego u kolovozu, a u odnosu na rujan prošle godine smanjen je za 6,3 posto, dok je proizvodnost rada u industriji u prvih devet mjeseci ove u odnosu na isto razdoblje lani porasla za 6,8 posto, pokazuju prvi rezultati Državnog zavoda za statistiku. U usporedbi s prosječnim mjesečnim brojem zaposlenih u 2009. godini broj zaposlenih osoba u industriji u rujnu ove godine bio je manji za 7,4 posto. Statistika prema područjima djelatnosti pokazuje da je broj zaposlenih u rujnu ove prema istom mjesecu prošle godine najviše smanjen u rudarstvu i vađenju, za 7,6 posto. U prerađivačkoj industriji bilo je 6,6 posto manje zaposlenih nego u rujnu lani, a u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji 1,5 posto manje.

ZAGREB - Na Zagrebačkoj burzi indeksi danas balansiraju između pozitivnog i negativnog područja, dok investitori preslaguju svoje portfelje nakon što je većina kompanija objavila tromjesečne poslovne rezultate. Crobex indeks bio je u 12,00 sati u minusu 0,07 posto, na 1.868 bodova, a Crobex10 0,04 posto, na 989 bodova. Redovni promet dionicama dosegnuo je 6,3 milijuna kuna, što je oko 3 milijuna manje nego u petak u ovo doba. Milijunski promet do podneva je ostvaren jedino dionicom HT-a, pri čemu joj je cijena blago ojačala, za 0,03 posto, na 269,3 kune. Nadomak milijunskom prometu je dionica Končar Elektroindustrije, kojom je ostvareno 934.000 kuna. Cijena joj je ojačala 0,61 posto. U nešto većem fokusu investitora još su i dionice Ine i Belja, kojima je ostvareno više od 700.000 kuna prometa. Pritom je dionica Ine oslabjela 0,4 posto, dok je dionica Belja poskupjela 1,44 posto.

ZAGREB - Kuna je na današnjoj tečajnici Hrvatske narodne banke oslabila prema euru za 0,04 posto u odnosu na tečajnu listu s kraja prošloga tjedna, odnosno petka, 29. listopada. Srednji tečaj eura na danas utvrđenoj tečajnoj listi HNB-a iznosi 7,342696 kuna. Istodobno su na vrijednosti prema kuni izgubile sve ostale promatrane inozemne valute, pri čemu je najviše pala vrijednost američkog dolara, za 1,02 posto, na 5,257175 kuna. Vrijednost britanske funte je pala za 0,55 posto, na 8,396451 kunu, a tečaj švicarskog franka od 5,346753 kune niži je za 0,51 posto.

(Hina) xggoj ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙