FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Lavrov: Rusija podržava napore IAEA-e

Autor: kgab
ZAGREB/MOSKVA, 26. listopada 2010. (Hina) - Rusija podržava napore koja poduzima Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) u svrhu neširenja nuklearnog oružja i lakšeg pristupa država civilnoj nuklearnoj tehnologiji, izjavio je u utorak u Moskvi ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

Moskva je uvijek davala i daje punu potporu IAEA-i, rekao je Lavrov tijekom sastanka s novim šefom agencije Yukiyom Amanom, prenose ruski mediji.

"Želimo da naša potpora pomogne Međunarodnoj agenciji da postigne sve svoje ciljeve, među kojima su omogućavanje svim državama šireg pristupa nuklearnoj tehnologiji u mirne svrhe te daljni rad na neširenju nuklearnog naoružanja", kazao je Lavrov.

On je izrazio nadu da će Rusija i IAEA nastaviti konstruktivnu suradnju. "Nadamo se da ćemo pojačati ovu suradnju i učiniti je produktivnijom za vrijeme vašeg mandata", rekao je Lavrov japanskom dužnosniku koji boravi u trodnevnom posjetu Rusiji.

Amano je tijekom posjeta izjavio kako želi da Iran poduzme "konkretne korake i mjere" kako bi otklonio zabrinutost međunarodne zajednice u svoj nuklearni program.

Iran još nije službeno odgovorio na ponovljeni poziv šest svjetskih sila Teheranu da se vrati za pregovarački stol, za kojim mu nude trgovačke i diplomatske olakšice u zamjenu za potpuno otvaranje svojih nuklearnih postrojenja inspektorima IAEA-e. Predviđeno je da se prvi krug tih razgovora održi sredinom studenoga u Beču.

(Hina) xkga ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙