FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 9,30 sati

Autor: djan
ZAGREB, 31. listopada 2010. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 9,30 sati:

WASHINGTON - Američki predsjednik Barack Obama u subotu navečer pozvao je tisuće svojih pristaša u Chicagu da izađu na kongresne izbore 2. studenoga, čiji će ishod uvelike ovisiti o odzivu glasača. "Trebamo vas da radite na tome da svi izađu na izbore. Kada bi se svi koji su glasovali 2008. godine pojavili na sadašnjim izborima, mi bismo pobijedili", rekao je Obama pred oko 35.000 ljudi na Sveučilištu Chicago, u predgrađu Midway Plaisance. Obama je priznao teškoće s kojima se demokrati suočavaju na izborima za Kongres i guvernere diljem SAD-a, jer su spor i nedovoljan gospodarski oporavak i visoka nezaposlenost promijenili raspoloženje birača u korist oporbenih republikanaca. "Nema sumnje da su ovo teški izbori, ovdje u Illinoisu i u cijeloj zemlji", rekao je. Obama je kazao kako republikanci računaju na "amneziju" birača. "Chicago, do tebe je da pokažemo da nismo zaboravili", rekao je on. "Do tebe je da znaju da je ovo izbor između politike koja nas je dovela u ovaj nered i politike koja nas počinje izvoditi iz tog nereda". Amerikanci će u utorak birati svih 435 zastupnika Predstavničkog doma Kongresa, 36 od 100 zastupnika u Senatu, te 36 od 50 guvernera saveznih država. Prosjek pet posljednjih velikih nacionalnih anketa, koji je objavio CNN, govori da će 48 posto birača glasovati za republikanske kandidate, a 44 posto za demokratske.

ABIDJAN - Birališta su otvorena u nedjelju za oko 5,7 milijuna birača Obale Bjelokosti na povijesnim predsjedničkim izborima koji trebaju okončati desetljeće krize u zemlji, započeto državnim udarom na Božić 1999., što se nastavilo neuspjelim pučem iz 2002. i građanskim ratom, a završilo podjelom zemlje. U 50 godina neovisnosti ta bivša francuska kolonija, a danas prvi svjetski proizvođač kakaa, prvi put je spremna za otvorene i pravične izbore. Pošto su od 2005. izbori bili odgođeni šest puta, u nedjelju snage trebaju odmjeriti trojica političara koji dominiraju političkom scenom otkako je 1993. umro "otac nacije" Felix Houphouet Boigny. Nekad oporbeni vođa Laurent Gbagbo (65) postao je 2002. šef države u vrlo prijepornim uvjetima. Na vlasti je ostao i nakon 2005. godine kada mu je istekao mandat te izborima želi potvrditi svoj legitimitet u domovini i inozemstvu. Prvak Demokratske stranke Obale Bjelokosti (PDCI), Henri Konan Bedie (76), koji je naslijedio Houphouet-Boignyja na čelu države, želi se potvrditi nakon poraza koji je pretrpio na Božić 1999. godine kada su ga pučisti svrgnuli s vlasti prvim državnim udarom u povijesti te zemlje. Treći u utrci je bivši premijer Alassane Ouattara (68), predsjednik stranke Okupljanje za republiku (RDR). Izborima Ouattara želi popraviti "nepravdu" nanijetu mu 2000. kada mu je kandidatura bila odbijena pod izgovorom da mu je "državljanstvo upitno", a također teži sprati sa sebe optužbe da je kumovao neuspjelom državnom udaru iz 2002. godine.

KIJEV - Ukrajinci u nedjelju izlaze na lokalne izbore na kojima će birati gradonačelnike i članove pokrajinskih parlamenata, na kojima se očekuje učvršćenje vlasti proruske stranke Viktora Janukoviča, javljaju agencije. Po posljednjim anketama uoči izbora, proruska Stranka regija predsjednika države Viktora Janukoviča na izborima će osnažiti svoju vlast na sjeveru i u središtu Ukrajine. Birališta su otvorena u osam sati po mjesnom vremenu, a glasovanje će trajati do 22 sata. Pravo glasa ima 36 milijuna Ukrajinaca. Izbori se na Zapadu smatraju demokratskim ispitom za Janukoviča i njegovu stranku. On je najavio poštene i slobodne izbore i naglasio da će svi koji pokušaju manipulirati glasovima biti kažnjeni. Izbore nadgleda oko 2500 neovisnih promatrača. Interes za sudjelovanje na izborima toliko je velik da na nekim listićima ima više od 50 stranaka i kandidata, pa su oni dulji od pola metra.

WASHINGTON - Američka svemirska agencija NASA za srijedu je najavila posljednje lansiranje raketoplana Discoveryja, u 11-dnevnu misiju na Međunarodnu svemirsku postaju (ISS). Direktor testiranja u NASA-i Jeff Spaulding rekao je u subotu kako je uvjeren da će popravci na održavanju pritiska u sustavu orbitalnog upravljanja raketoplanom omogućiti njegovo lansiranje u srijedu 3. studenoga. "Trenutno smo na dobrom putu do toga", rekao je Spaulding, prema priopćenju NASA-e. Discovery je do nedjelje 7. studenoga u povoljnom 'vremenskom prozoru' za lansiranje, dodao je Spaulding. Discoveryev let na ISS biti će 133. misija u NASA-inom programu Space Shuttle, započetom probnim letom 1981. godine. Šetočlana posada, predvođena zapovjednikom Stevenom Lindseyom, na ISS će tijekom dvije svemirske šetnje instalirati stalni višenamjenski modul Leonardo, opremljen s potrošnim materijalom i opremom za eksperimente. Očekuje se da će 11-dnevni let biti "radno intezivna misija", rekao je direktor letova NASA-e Bryan Lunney. Na svojoj posljednjoj svemirskoj misiji Discovery bi trebao 170 puta obletjeti Zemlju, a nakon povratka ga čeka odlazak u tehnički muzej. Raketoplan Endeavour trebao bi poletjeti na ISS 26. veljače 2011., a američki Kongres ovoga je mjeseca odobrio još jednu, završnu, misiju programa Space shuttle.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙