FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

Autor: spar
ZAGREB, 30. listopada 2010. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati

ZAGREB - Dolazak pape Benedikta XVI. u Hrvatsku, važna je vijest ohrabrenja, nade i potpore, ali i velik povijesni događaj, izjavila je danas predsjednica Vlade RH Jadranka Kosor, nakon polaganja vijenaca u povodu blagdana Svih Svetih na zagrebačkom groblju Mirogoj. Premijerka Kosor najavila je i osnivanje državnog odbora, koji će organizirati dolazak Svetoga Oca u posjet Hrvatskoj u prvoj polovici 2011. godine, te naglasila kako se dva važna događaja za Hrvatsku poklapaju - dolazak Svetoga Oca i trenutak završetka pregovora za ulazak Hrvatske u EU. Naglasila je kako je Sveta Stolica dala potporu Republici Hrvatskoj u trenutku osamostaljenja, veliku i važnu poruku u trenutku kada je priznala Hrvatsku, ali isto tako veliku i važnu potporu Hrvatskoj na europskome putu.

Premijerka Kosor rekla je i kako je početkom ove godine Sveti Otac osobno dao potporu sporazumu Pahor-Kosor, sklopljen s Republikom Slovenijom u vezi s razgraničenjem, odnosno rješavanjem graničnog pitanja i odvajanjem tog pitanja od hrvatskih pregovora za ulazak u EU. Izražavajući radost zbog dolaska Svetoga Oca predsjednica Vlade RH je istaknula kako je "to velika i važna vijest za sve hrvatske građana i građanke te sve vjernike u Hrvatskoj".

ZAGREB - Izaslanstvo Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) predvođeno predsjednicom HDZ-a i Vlade RH Jadrankom Kosor, u povodu blagdana Svih svetih, položilo je vijence i zapalilo svijeće na groblju Mirogoj - kod Zida boli i Središnjeg križa te na grobu prvoga hrvatskog predsjednika i predsjednika HDZ-a dr. Franje Tuđmana. U izaslanstvu su, uz premijerku Kosor, bili i Vladimir Šeks, Ivan Jarnjak, Ivan Šuker, Gordan Jandroković, Đuro Popijač te Martina Banić.

ZAGREB - S početkom studenoga ukida se viša stopa kriznog poreza od četiri posto, pa će oko 344.500 zaposlenika i umirovljenika s plaćama ili mirovinama iznad 6.000 kuna u studenom će dobiti veće plaće i mirovine. Tako će oko 310 tisuća radnika i 34 tisuće umirovljenika, koji su bili obuhvaćeni višom stopom kriznog poreza, dobiti plaće i mirovine za listopad koje se isplaćuju u studenom više za najmanje 240 kuna, a u Ministarstvu financija procjenjuju da će prosječno povećanje biti oko 380 kuna. Naime, zadnji dan listopada posljednji je dan u kojem se, temeljem Zakona o posebnom porezu na plaće, mirovine i druge primitke, obračunava i plaća krizni porez po stopi od četiri posto. Zaposlenici i umirovljenici krizni su porez plaćali od 1. kolovoza prošle godine, a njime je ukupno bilo obuhvaćeno 1.254.500 zaposlenika i umirovljenika čiji su plaće ili mirovine bile više od tri tisuće kuna. Niža stopa kriznog poreza od dva posto na plaće i mirovine od 3.000 do 6.000 kuna ukinuta je 1. srpnja ove godine, a s početkom studenog ukida se i viša stopa od četiri posto. Po podatcima Ministarstva financija, u državni je proračun po osnovu posebnog poreza na plaće, mirovine i druge primitke te posebnog poreza na primitke od samostalne djelatnosti i ostale primitke do druge polovice listopada uplaćeno ukupno više od 2,8 milijardi kuna. Iako se s početkom studenog krizni porez ukida za zaposlenike i umirovljenike, taj će se porez po višoj stopi od četiri posto zadržati još do kraja ove godine za primitke od samostalne djelatnosti veće od 6.000 kuna. Naime, kako je dva mjeseca kasnije uveden poseban porez na primitke od samostalne djelatnosti i ostale primitke, tim će poreznim obveznicima dva mjeseca kasnije, odnosno s početkom siječnja iduće godine, biti ukinuta i viša stopa kriznog poreza od četiri posto. U Ministarstvu financija procjenjuju da će tako temeljem Zakona o posebnom porezu na primitke od samostalne djelatnosti i ostale primitke još oko 15.000 poreznih obveznika do kraja godine u državni proračun uplatiti oko 10 milijuna kuna posebnog poreza po stopi od četiri posto.

ZAGREB/FIRENCA - Zagreb će biti grad domaćin međunarodne Konferencije gradova prijatelja djece 2012. godine, potvrđeno je na Konferencije gradova prijatelja djece, koja se 28. i 29. listopada održavala u talijanskom gradu Firenci, priopćeno je danas iz Službe za informiranje Grada Zagreba. U radu Konferencije u ime Grada Zagreba, sudjelovala je zamjenica zagrebačkoga gradonačelnika Jelena Pavičić Vukičević, koja je izrazila zadovoljstvo što će, nakon Bruggesa, Londona, Stuttgarta, Rotterdama i Firence upravo Zagreb biti domaćin toj prestižnoj konferenciji. Konferencije gradova prijatelja djece, ove je godine u Firenci okupila političare, profesore, znanstvenike i stručnjake iz Velike Britanije, Belgije, Italije, Španjolske, Austrije, Švicarske, Novog Zelanda, Australije, SAD-a te brojnih drugih zemalja. U sklopu prezentacije zamjenice zagrebačkoga gradonačelnika Jelene Pavičić-Vukičević prikazan je kratak film koji oslikava zašto Zagreb nosi titulu prijatelja djece i zašto je fundacija European Network Child Friendly Cities odabrala upravo Zagreb kao grad održavanja 6. Konferencije gradova prijatelja djece.

BJELOVAR - U prometnoj nesreći koja se dogodila sinoć oko 21,10 sati na državnoj cesti D 28 kod mjesta Patkovca pored Bjelovara, smrtno je stradao 50-godišnji muškarac, priopćila je jutros Policijska uprava bjelovarsko-bilogorska. Do prometne nesreće je došlo kada je Mile C. (1960.) iz Prespe osobnim vozilom VW Golfom bjelovarskih oznaka iz nepoznatog razloga prešao na suprotnu kolničku traku i sudario se s Ford transitom bjelovarskih oznaka, kojim je iz suprotnog smjera upravljao 43-godišnji vozač. Nakon sudara Golf se nastavio kretati te je udario u teretni automobil Iveco bjelovarskih oznaka, kojeg je iza Ford transita vozio 48-godišnji vozač. Golf je potom sletio u putni jarak. Na mjestu nesreće smrtno je stradao vozač Golfa 50-godišnji Mile C., a vozač Iveca je lakše ozlijeđen. Vozači Forda i Iveca nisu bili pod utjecajem alkohola.

SISAK - Policijska uprava sisačko-moslavačka izvijestila je po završetku očevida o okolnostima, smrtnog stradavanja jedno i pol godišnje djevojčice pod jurećim vlakom na željezničkoj pruzi Sisak centar-Sisak Caprag u Ulici Rade Končara, koja se igrala na pruzi pokraj svoje kuće. Policija u jutrošnem priopćenju navodi kako su "jučer oko 16,30 sati u industrijskoj zoni u Sisku, u Končarevoj ulici, strojovoda i manevristi lokomotivom po pruzi gurali 15 vagon-cisterni, uslijed čega je prvi vagon, na kojem su se nalazila druga dvojica manevrista, na pružnom prijelazu udario u jedno i pol godišnju djevojčicu, koja je na mjestu smrtno stradala". Strojovođu i svu trojicu manevrista policijski službenici su na mjestu nesreće alkotestirali, te je utvrdeno da nisu bili pod utjecajem alkohola. Uz policijske službenike očevid je vodila istražna sutkinja Županijskog suda u Sisku uz zamjenicu županijskog državnog odvjetnika, te je po nalogu istražne sutkinje naložena obdukcija koja će u sisačkoj Općoj bolnici biti obavljena u utorak, 2. studenoga. Službenici Policijske postaje Sisak nastavljaju rad na utvrđivanju svih okolnosti tragične nesreće, nakon čega će nadležnom državnom odvjetništvu podnijeti izvješće, navodi PU sisačko-moslavačka.

PETRINJA - Pri redovitom uzorkovanju vode u vodopskrbnom sustavu Grada Petrinje utvrđeno je na dvije lokacije kako voda ne odgovara Pravilniku o zdravstvenoj ispravnosti vode za piće, izvijestio je jutros Državni centar 112, koji je tu informaciju dobio od poduzeća Privrede d.o.o. Petrinja. Sanitarna inspekcija je zabranila upotrebu vode za piće. U suradnji sa Zavodom za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije sanitarna inspekcija je izdala priopćenje kako voda iz vodopskrbnog sustava Grada Petrinje nije za piće bez prethodnog prokuhavanja, a za ostale potrebe se može koristiti.

(Hina) xsp ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙