FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ubrzan rast američkog BDP-a u trećem tromjesečju

Autor: mpuk
WASHINGTON/ZAGREB, 29. listopada 2010. (Hina) - Američki BDP porastao je u trećem tromjesečju za 2,0 posto, pokazale su u petak objavljene prve procjene američkog ministarstva trgovine, čime su potvrđena očekivanja analitičara.

U prethodnom tromjesečju aktivnosti su porasle za 1,7 posto, čime je znatno usporen rast iz prva tri ovogodišnja mjeseca kada je gospodarstvo poraslo za 3,7 posto.

Analitičari upozoravaju da 2,0-postotni rast nije dovoljno snažan da vidljivo utječe na visoku stopu nezaposlenosti u SAD-u. Za njezino smanjenje stopa rasta trebala bi biti barem dvostruko veća, upozoravaju.

Glavni oslonac rasta u razdoblju od srpnja do rujna bila je osobna potrošnja, koja je porasla za 2,6 posto, u odnosu na 2,2-postotni rast u prethodnom tromjesečju.

Kočnica je pak bio skok uvoza za 17,4 posto, koji je tako nastavio snažno rasti, iako gotovo upola sporijim tempom nego u prethodna tri mjeseca kada je poskočio za čak 33,5 posto. Izvoz je u trećem tromjesečju uvećan za skromnijih 5,0 posto, u odnosu na 9,1 posto u drugom tromjesečju.

Analitičari ne očekuju značajno višu stopu rasta ni u tekućem tromjesečju, kada bi aktivnosti po njihovim procjenama trebale porasti za 2,4 posto. Ako se njihove prognoze obistine, američko će gospodarstvo ovu godinu završiti sa slabijim rastom od onog u prethodnoj.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙