FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Nastavljeno usporavanje kineskog rasta u trećem tromjesečju

Autor: gple
PEKING, 21. listopada 2010. (Hina/dpa) - Kineski bruto domaći proizvod (BDP) porastao je u trećem tromjesečju za 9,6 posto u odnosu na isto tromjesečje lani, objavio je u četvrtak državni ured za statistiku, čiji podaci tako ukazuju na nastavljeni trend usporavanja snažnog kineskog rasta.

U drugom tromjesečju BDP je porastao za 10,3 posto a u prva tri mjeseca 2010. za 11,9 posto.

Vladini ekonomisti pripisuju usporavanje rasta mjerama koje je vlada poduzela kako bi obuzdala skok cijena na tržištu nekretnina i poboljšala energetsku učinkovitost. Rast BDP-a u trećem tromjesečju u skladu je s očekivanjima analitičara koji zaključuju da su vladine mjere ograničavanja snažnog rasta urodile plodom.

„Čini se da su mjere uvedene u ovoj godini pomogle usmjeriti kinesko gospodarstvo umjerenim putem, između pregrijavanja i ozbiljnog pada“, zaključio je Brian Jackson iz hongkonškog ureda Royal Bank of Canada.

„Današnji podaci dodatno potvrđuju ocjenu da je usporavanje kineskog rasta vrlo umjereno i da se prilike stabiliziraju“, dodaje.

U devetomjesečnom razdoblju zaključno s krajem rujna ukupni je procijenjeni BDP porastao za 10,6 posto na godišnjoj razini, dosegnuvši vrijednost od 26.870 milijardi juana (4.030 milijardi dolara), kazao je glasnogovornik Državnog statističkog ureda Sheng Laijun.

Dodao je da vlada namjerava upotrijebiti nove „ciljane i fleksibilne“ makrogospodarske mjere i istodobno osigurati uvjete za „stabilan i relativno brz gospodarski rast“.

Indeks potrošačkih cijena porastao je u rujnu za 3,6 posto u odnosu na isto razdoblje lani, dosegnuvši najvišu vrijednost u gotovo dvije godine, napomenuo je.

Središnja banka iznenadila je u utorak tržišta, podigavši ključne kamatne stope za četvrtinu postotnog boda. Današnji podaci o inflaciji objašnjavaju taj potez, zaključuju analitičari.

(Hina) xgple ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙