FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Fed i tehnološki sektor poduprli europske burzovne indekse

Autor: vmom
LONDON/FRANKFURT, 13. listopada 2010. (Hina/Reuters) - Europski burzovni indeksi u srijedu su ojačali, predvođeni tehnološkim sektorom, a podršku su im pružale i bilješke s posljednjeg sastanka američke središnje banke Fed koje upućuju na novi krug poticajnih mjera.

Londonski je Ftse indeks u takvom je okruženju ojačao 1,3 posto, na 5.733 boda. Na dobitku od 1,5 posto bio je frankfurtski DAX, popevši se na 6.398 bodova.

Najveći dobitnici zabilježeni su u tehnološkom sektoru, predvođeni najvećim svjetskim proizvođačem čipova Intelom, koji je objavio snažne tromjesečne prognoze dobiti i prihoda.

Dobrom ozračju u tehnološkom sektoru pridonijeli su i bolji od očekivanja rezultati poslovanja nizozemskog proizvođača opreme za industriju čipova ASML, čiji je jedan od najvećih potrošača upravo Intel.

Dionice ASML-a ojačale su 2,5 posto, poduprijevši dionice ostalih predvodnika toga sektora, od ARM Holdingsa i Infineona do STMicroelectonicsa, u rasponu od 1,7 od 3,4 posto.

„Sve dok poslovna izvješća nadmašuju očekivanja tržište će bilježiti rast“, kazao je trgovac u IG Indexu Ben Critchley.

„Sada se pak nameće pitanje kako će Fed provesti nove mjere, hoće li to biti jedno veliko ubrizgavanje ili će biti raspoređeno na mjesečnoj bazi“, dodao je.

Bilješke Feda s posljednjeg sastanka, 21. rujna, objavljene u utorak nakon zatvaranja europskih burzi, pokazale su da bančini dužnosnici smatraju da bi slabi oporavak američkog gospodarstva uskoro mogao zahtijevati novu pomoć i razmatrali su nekoliko mogućnosti.

Zbog očekivanja Fedovih novih poticaja ojačale su i dionice rudarskih kompanija.

Na strani većih dobitnika nalaze se i dionice europskih tvrtki za pružanje naftnih usluga nakon što je vlada u Washingtonu ukinula zabranu crpljenja nafte na otvorenom moru sedam tjedana prije planiranog roka.

CGG Veritas, TGS Nopec, Petroleum Geo-Servicies, Petrofac, Seadrill, Transocean i Technip redom su zabilježili rast cijena dionica od 2,2 posto do 10,7 posto.

Nikkei indeks Tokijske burze ojačao je 0,16 posto, na 9.403 boda.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙