FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Oprez ulagača na europskim tržištima pred govor čelnika Feda

Autor: vmom
LONDON/FRANKFURT, 15. listopada 2010. (Hina/Reuters) - Europski burzovni indeksi u petak su oscilirali između negativnog i pozitivnog područja, pri čemu su podršku dobivali od tehnoloških dionica dok su ih pritiskale dionice rudarskih kompanija.

Londonski je Ftse indeks u takvom okruženju oslabio 0,33 posto, na 5.708 bodova, dok je frankfurtski DAX bio na dobitku 0,21 posto, popevši se na 6.468 bodova.

U tehnološkom sektoru dobitcima su predvodili internetska tražilica Google i američki proizvođač čipova Advanced Micro Devices nakon objave snažnih tromjesečnih rezultata poslovanja. I drugi pripadnici toga sektora bili su na dobitku, od ASML Holdinga i Infineona do STMicroelectronicsa, s rastom cijena dionica od jedan do 1,5 posto.

Veće dobitke priječile su pak rudarske kompanije, čije su dionice slabjele zbog pada cijena niza kovina s najnovijih najviših razina jer su ulagači pribjegli prodajama dijela ulaganja u robe iskazane u dolarima.

U takvom ozračju oslabjele su dionice Kazakhmysa, Xstrate i Vedanta Resourcesa, u rasponu od 0,3 do 0,8 posto.

Ulagači su bili na oprezu budući da su, radi boljeg uvida u to što američka središnja banka Fed planira učiniti kako bi poduprla gospodarstvo, odlučili pričekati govor njezina čelnika Bena Bernankea.

„Ulagači će dobro primiti Googleove rezultate poslovanja, no uz dozu opreza s obzirom da se tijekom poslijepodneva očekuje govor Bernankea i novi niz gospodarskih pokazatelja iz SAD-a“, kazao je Giles Watt iz City Indexa.

Špekulacije posljednjih tjedan da će Fed pokrenuti novi krug poticajnih mjera kako bi se potaknuo oporavak pridonijele su boljem raspoloženju na tržištima dionica ali i pritiskale dolar u odnosu na ostale najznačajnije svjetske valute.

U potrazi za novim smjernicama ulagači će stoga pozorno pratiti i najnovije američke gospodarske vijesti, uključujući inflaciju mjerenu potrošačkim cijenama i promet u maloprodaji.

Nikkei indeks Tokijske burze oslabio je 0,87 posto, spustivši se na 9.500 bodova.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙