FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Europski burzovni indeksi oslabjeli, za smjernice se čeka G20

Autor: vmom
LONDON/FRANKFURT, 22. listopada 2010. (Hina/Reuters) - Europski burzovni indeksi u petak su oslabjeli zbog dobitonosnih prodaja, a ulagači su oprezni pred početak sastanka skupine G20 u Južnoj Koreji i ocjene kretanja valutnih tečajeva.

Londonski indeks Ftse oslabio je 0,14 posto, na 5.749 bodova, dok je frankfurtski DAX bio u manjem plusu, popevši se na 6.614 bodova.

U potrazi za novim smjernicama pozornost ulagača usmjerena je sastanku ministara financija 20 razvijenih i zemalja u razvoju skupine G20 u Gyeongjuu u Južnoj Koreji. Analitičari su skeptični u vezi postizanja obvezujućeg dogovora.

Američki ministar financija Timothy Geithner poručio je u pismu upućenom kolegama u G20 da bi se ta skupina zemalja trebala suzdržati mjera valutne politike kojima se stječu prednosti u odnosu na konkurenciju i da bi se trebala usmjeriti suzbijanju trgovinskih neravnoteža.

Kanada podupire takva stajališta, ali bi zemlje u razvoju poput Kine mogle rezervirano primiti preporuke da dopuste veću fleksibilnost u kretanju tečajeva valuta s obzirom na najave da američka središnja banka Fed razmišlja o novom krugu monetarnih poticaja.

"Mala je vjerojatnost da će sastanak G20 rezultirati jasnim preporukama u vezi kretanja tečajeva valuta. On neće spriječiti Fed da najavi novi krug poticaja", tumači Tammo Greetfeld.

U takvim okolnostima najveće gubitke zabilježile su rudarske dionice koje su ulagači odlučili prodavati nakon što su ojačale u protekla dva dana. Dionice pripadnika u tome sektoru u prosjeku su izgubile na vrijednosti 0,6 posto.

Oslabjele su tako dionice BHP Billitona, Anglo Americana, Antofagaste, Xstrate i ENRC-a u rasponu od 0,5 do 1,5 posto.

Od pojedinačnih gubitnika izdvaja se Nestle čije su dionice kliznule 0,2 posto, u sklopu šireg silaznog trenda na tržištima, nakon što rezultati poslovanja nisu ispunili očekivanja analitičara.

Veće gubitke priječili su dobici u tehnološkom sektoru, predvođenom Ericssonom, čije su dionice poskočile 5,6 posto nakon što je izvijestio o tromjesečnim poslovnim rezultatima.

Od ostalih tehnoloških kompanija ojačale su dionice ASML-a, Aixtrona, United Interneta i Micro Focusa, za 0,5 do 7,5 posto.

Indeks Tokijske burze Nikkei ojačao je 0,54 posto, na 9.426 bodova.

(Hina) xvmo ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙