FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 4,30 sati

Autor: Andrej Matijašević, Slavoljub Leko
ZAGREB, 27. listopada 2010. (Hina) - Pregled važnijih vijesti iz svijeta do 4,30 sati.

PARIZ - Štrajkovi protiv mirovinske reforme predsjednika Nicolasa Sarkozyja u utorak su u rafinerijama nafte oslabjeli, a sindikati pokazuju da su otvoreniji za razgovore s poslodavcima. Da dugotrajni javni prosvjedi protiv povećanja dobne granice za odlazak u mirovinu posustaju, pokazuje i to što se na prosvjednoj povorci ulicama Pariza i drugih gradova okupilo tek nekoliko stotina studenata čiji su broj očito smanjili jesenski praznici. Reforma mirovinskog sustava prošla je parlamnet i na putu je da postane zakon, a moćni sindikat CFDT je izjavio da je otvoren za razgovore o uvjetima zapošljavanja za mlade i starije građane. Sarkozyjev savjetnik za socijalna pitanja Raymond Soubie je agenciji Reuters izjavio da su razgovori bliži kako prosvjedi slabe. "Ubuduće moramo naći nove teme i nove metode. Moramo biti i malo invetivni", rekao je i istaknuo kako je potrebno ponovno početi dijalog između sindikata i poslodavaca. Uklanjanjem barikada iz četiriju od 12 francuskih rafinerija ponovno dotječe gorivo. Radnici u trima rafinerijama završili su dvotjedne prosvjede, no štrajk u lukama još onemogućuje da se do njih dopremi sirova nafta. Željeznički je promet gotovo potpuno uspostavljen, a prestaju i nestašice na benzinskim postajama jer je vlada povećala uvoz goriva iz drugih europskih zemalja.

PORT-AU-PRINCE - Broj umrlih od kolere na Haitiju u utorak se približio brojci 300 a zdravstveni stručnjaci su ocijenili da će se bolest u toj siromašnoj karipskoj državi pridružiti drugim endemskim oboljenjima kao što su malarija i tuberkuloza. Tjedan dana duga epidemija do sada je najvećim dijelom pogodila središnja područja a zabilježeno je 3612 slučjava oboljenja s ukupnim brojem mrtvih od 295, rekle su haićanske zdravstvene vlasti. Iako se broj umrlih i novih slučajeva oboljenja donekle usporio u odnosu na ranije dane, od UN-a predvođeni međunarodni medicinski timovi nastoje spriječiti izbijanje epidemije u haićanskoj prijestolnici Port-au-Prince u kojoj je stiješnjeno 1,3 milijuna preživjelih u potresu 12. siječnja. Objavljujući ažurirane brojke na konferenciji za tisak glavni epidemiolog haićanskog ministarstva zdravstva Roc Magloire je rekao da je od pet do sad prijavljenjih slučajeva u prijestolnici samo jedan laboratorijski potvrđen kao kolera.

UJEDINJENI NARODI - Opća skupština UN-a velikom je većinom u utorak glasovala za ukidanje pola stoljeća dugog gospodarskog embarga SAD-a protiv Kube što je već postao višegodišnji ritual unatoč određenom popuštanju Washingtona spram Havane. Skupština je usvojila neobvezujuću rezoluciju s 187 galsova za, dva glasa protiv i tri suzdržana 19. godinu za redom i ponovno pokazala globalno neodobravanje dugotrajnih nastojanja Washingtona da izolira Havanu. Administracija predsjednika SAD-a Baracka Obame poduzela je neke korake kako bi ublažila neprijateljstvo s Kubom no nije ukinula trgovinski embargo.

WASHINGTON - SAD razmatra mogućnost prebacivanja nekih američkih snaga u Afganistanu iz borbene u sigurnosnu ulogu, ako predsjednik Hamid Karzai ustraje u najavi zabrane rada privatnih zaštitara, izjavio je u utorak glasnogovornik Pentagona. Vojska do sada nije primijetila narušavanja rada na razvojnim projektima, koji ovise o privatnim zaštitarima, rekao je glasnogovornik, pukovnik Dave Lapan, na brifingu za novinare u Pentagonu. "Pratiti ćemo to ubuduće, kako bi u slučaju da ne mogu više imati privatne zaštitare, nastavili s time uz uporabu drugih sredstava, ili bi te aktivnosti trebalo prekinuti ili ograničiti", rekao je Lapan. Upitan o korištenju američkih vojnika umjesto privatnih zaštitara, Lapan je odgovorio: "To je zasigurno jedna od mogućnosti". Plan afganistanske vlade da od prosinca zabrani rad većine privatnih zaštitarskih tvrtki, izazvao ja zategnutost u odnosima Washingtona i Kabula.

KIRKUK - Najmanje je deset osoba ubijeno, među kojima pet policajaca, kada je naoružani muškarac napao zlatarsku tržnicu u sjevernom iračkom gradu Kirkuku u utorak, rekli su policija i bolnički izvori. Policija je priopćila da je došlo do sukoba između napadača i snaga sigurnosti. Ranjeno je deset osoba, uključujući i dva policajca. Napadač naoružan ručnim granatama i drugim oružjem opljačkao je zlatarne na tržnici u Kirkuku, 250 kilometara sjeverno od Bagdada, rekli su izvori iz bolnice. Još nije jasno jesu li osumnjičeni pobunjenici ili razbojničke bande. Tržnice zlata proteklih su mjeseci bile među glavnim metama napada. Dužnosnici snaga sigurnosti su rekli da su se neke od pobunjeničkih skupina u Iraku okrenule kriminalu kako bi finacirale svoje operacije pljačkama banaka, tržnica zlata i draguljarni.

TEHERAN - Iranski i bolivijski predsjednici u utorak su obećali da će osnažiti svoju frontu protiv SAD-a, izvijestila je službena iranska novinska agencija IRNA. Mahmud Ahmadinedžad i Evo Morales su, po izvješćima, na sastanku u Teheranu izjavili da je "u sadašnjim okolnostima imperijalizam na najslabijoj točki te da je pravo vrijeme da se osnaži i uobliči neovisna fronta protiv globalne arogancije". "Vrijeme je za jačanje fronte otpora koji bi tvorile neovisne i slobodarske zemlje protiv imperijalizma i globalne hegemonije", rekao je Ahmadinedžad. "Jačanje neovisnih država nedvojbeno će koristiti miru i sigurnosti u svijetu i voditi propadanju kapitalizma", dodao je iranski predsjednik. Morales je još prije istaknuo "zajedničku revolucionarnu svijest koja zbližava dvije zemlje". "Borba protiv imperijalizma i nepravde u svijetu dva su važna čimbenika koji će širiti iransko-bolivijske odnose", rekao je. Bolivijski čelnik je, kako je prenijela IRNA, ustvrdio da bi dvije zemlje trebale surađivati tako da se spriječe neprijateljske urote i smanji ranjivost neovisnih država u odnosu sa SAD-om. Morales, koji je u Iran doputovao u nedjelju navečer, trebao bi razgovarati o postignutim dogovorima o projektima vrijednima 1,1 milijardu dolara u tijeku idućih pet godina i iranskom ulaganju u Boliviji od 287 milijuna dolara.

WASHINGTON - Američki Federalni istražni ured (FBI) objavio je utorak da istražuje pucnjeve ispaljene u ponedjeljak navečer ili u utorak rano ujutro na ured za novačenje marinaca u Chantillyu u Virginiji, nedaleko od Washingtona. Riječ je u trećem incidentu s pucanjem na vojne zgrade u okolici Washingtona u posljednja dva tjedna. Dana 19. listopada ispaljeno je šest hitaca u Pentagon, a dva dana ranije 10 hitaca ispaljeno je u Nacionalni muzej Marinskog korpusa u bazi Quantico u Virginiji. Balističko ispitivanje je pokazalo da su meci ispaljeni iz istoga oružja, objavio je FBI, dodajući da su u tijeku balistički testovi za najnoviju pucnjavu. Dva hica pogodila su izloge ureda za novačenje marinaca, a treći metak izlog susjednog lokala u zgradi sa sedam poslovnih prostora, priopćila je policija.

RIM - Rimsko odvjetništvo zatražilo je da se slučaj protiv Gianfranca Finija, političkog protivnika talijanskog premijera Silvija Berlusconija, stavi ad acta. Odvjetništvo je istraživalo prodaju stana u Monacu koji je darovan Finijevoj bivšoj političkoj stranci. Slučaj, u kojem su bili pod istragom Fini i Francesco Pontone, jedan od bivših dužnosnika Nacionalnog saveza, "pospremljen je u ladicu" jer nije dokazana prijevara u prodaji, priopćio je ured odvjetništva u Rimu. Tisak blizak premijeru mjesecima je istraživao moguće zlouporabe 2008. kad je Nacionalni savez prodao stan u Montecarlu koji je potom iznajmljen Finijevu šogoru Giancarlu Tullianiju i pokušavao je dokazati da je Tulliani vlasnik stana te da ga je kupio ispod stvarne cijene.

WASHINGTON - Divovski olujni sustav koji neki prognostičari uspoređuju s uraganom u utorak je zahvatio američki Srednji Zapad, donoseći grmljavinsko nevrijeme i upozorenja na tornado od Arkanzasa na jugu, do Ohia i Illinoisa na sjeveru SAD-a. Sustav se proteže sve do Sjeverne Dakote na istočnom kraju Velikih jezera s orkanskim vjetrom i jakom kišom. Brojni letovi su odgođeni u jednoj od naj prometnijih američkih zračnih luka, međunarodnom aerodromu O'Hare u Chicagu. Jedanaest saveznih država izdalo je upozorenja za orkanski vjetar - Illinois, Wisconsin, Indiana, Iowa, Michigan, Sjeverna Dakota, Južna Dakota, Nebraska, Minnesota, Ohio i dijelovi Kentuckya.

(Hina) xsl/xam yam

An unhandled error has occurred. Reload 🗙