FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: ulagači razočarani rezultatima tehnoloških kompanija

Autor: scvi
NEW YORK, 19. listopada 2010. (Hina/Reuters) - Američki terminski indeksi danas su na gubitku ukazujući na negativno raspoloženje ulagača na početku trgovanja na Wall Streetu nakon što su tehnološki divovi Apple i IBM razočarali investitore svojim poslovnim izvješćima.

Terminski Dow Jones indeks u 14,00 sati bio je na gubitku 31 bod, a tehnološki Nasdaq 24 boda.

Istodobno, S&P 500 terminski indeks oslabio je 7 bodova i bio je ispod fer vrijednosti, matematičke formule kojom se određuju cijene uzimajući u obzir kamatne stope, dividende i rok dospijeća terminskog ugovora.

Premda je Apple sinoć izvijestio o znatno boljim rezultatima nego što se procjenjivalo, cijena njegove dionice pala je danas u elektroničkom predtrgovanju na Wall Streetu za 5 posto, na 302,17 dolara. Ulagače je, naime, razočarala prodaja iPada. Analitičari su očekivali da je u proteklom tromjesečju Apple prodao oko 5 milijuna primjeraka tog tableta, no prodano ih je 4,19 milijuna.

IBM je, pak, razočarao ulagače slabijom izvedbom svog dijela poslovanja koji se bavi uslugama. Dionica IBM-a oslabila je 3,4 posto, na 137,99 dolara.

Nakratko je poticaj terminskom tržištu dalo financijsko izvješće najveće američke banke po vrijednosti imovine, Bank of America, koja je izvijestila da je u trećem tromjesečju zabilježila neto gubitak od 7,3 milijarde dolara. No, isključi li se ranije najavljeni jednokratni otpis vrijednosti goodwilla njezina kartičnog poslovanja, Bank of America ostvarila je neto zaradu od 3,1 milijardu dolara ili 27 centi po dionici, znatno više od 16 centi po dionici koliko su procjenjivali analitičari.

Danas se još očekuju poslovni rezultati Goldman Sachsa i Bank od New York.

Od makroekonomskih pokazatelja, danas će američko ministarstvo trgovine objaviti podatke o broju započetih novogradnji i izdanih građevinskih dozvola u rujnu. Ekonomisti procjenjuju da je u rujnu započeta gradnja 580.000 kuća te da je izdano 580.000 građevinskih dozvola.

Na raspoloženje investitora negativno utječe i odluka kineske središnje banke da će od 20. listopada ključna kamatna stopa porasti za 0,25 postotnih bodova. Na svaki znak zaoštravanja monetarne politike, naime, tržište dionica uobičajeno negativno reagira.

Na europskim burzama, pak, najvažniji indeksi osciliraju između negativnog i pozitivnog područja. Trenutno frankfurtski DAX stagnira na 6.514 bodova, kao i pariški CAC, koji iznosi 3.822 boda. Londonski Ftse indeks je oslabio 0,22 posto, na 5.729 bodova.

(Hina) xneba ysbo

An unhandled error has occurred. Reload 🗙