FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Zagreb: rast maloprodaje u kolovozu na godišnjoj razini za 1 posto

Autor: nbrc
ZAGREB, 22. listopada 2010. (Hina) - Promet od trgovine na malo u Zagrebu u kolovozu je u odnosu na srpanj nominalno bio manji za 9,9 posto, dok je na godišnjoj razini zabilježio nominalni porast za 1 posto, podaci su Odjela za statistiku zagrebačkog Gradskog ureda za strategijsko planiranje i razvoj grada.

U prvih osam mjeseci ove godine u odnosu na isto lanjsko razdoblje promet je u zagrebačkoj maloprodaji bio niži za 4,5 posto.

Podaci zagrebačke statistike po trgovačkim strukama pokazuju da je na mjesečnoj razini najveći pad prometa od trgovine na malo zabilježen kod prodaje motornih vozila, za 34,6 posto.

Pad prometa u kolovozu se u odnosu na srpanj bilježi i u dvije najznačajnije trgovačke struke, na koje se odnosi gotovo polovica prometa zagrebačke maloprodaje - u nespecijaliziranim prodavaonicama pretežno živežnim namirnicama promet je nominalno bio manji za 10,5 posto, a u maloprodaji motornih goriva i maziva manji za 3,6 posto.

No, na godišnjoj razini obje te struke bilježe rast prometa, pa je promet u nespecijaliziranim prodavaonicama pretežno živežnim namirnicama u kolovozu ove bio nominalno veći za 2 posto u odnosu na kolovoz prošle godine, a u prodaji motornih goriva i maziva veći za 11,7 posto.

Rast je na godišnjoj razini zabilježen i u maloprodaji motornih vozila i to nominalno za 8,5 posto.

Među trgovačkim strukama koje imaju nešto veći udio u strukturi prometa zagrebačke maloprodaje, u kolovozu ove u odnosu kolovoz prošle godine porastao je i promet u trgovini na malo željeznom robom, bojom i staklom i to nominalno za 17,7 posto, a najviše je, za 43,2 posto porastao promet u maloprodaji knjiga.

Nasuprot tomu pak promet u trgovini na malo u ostalim nespecijaliziranim prodavaonicama u kolovozu je na godišnjoj razini zabilježio nominalni pad za 57,4 posto, a pao je i promet kozmetičkih i toaletnih proizvoda, za 6,4 posto, promet tekstilom, odjevnim predmetima, obućom i kožnim proizvodima za 2,2 posto.

(Hina) xbn ybn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙