FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljen zbornik "Dani Petra Šegedina"

Autor: agrb
ZAGREB, 21. listopada 2010. (Hina) - Zbornik radova s međunarodnoga znanstvenog skupa "Dani Petra Šegedina", s petnaest radova znanstvenika koji istražuju život i djelo tog istaknutoga hrvatskog književnika, predstavljen je danas u Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti (HAZU).

Tim skupom, koji se održao prije godinu dana u Korčuli na temu "Hrvatska književna tradicija i modernost u djelu Petra Šegedina", obilježena je 100. obljetnica njegova rođenja. U zbornik su uvršteni radovi znanstvenika svih naraštaja, među ostalim, Luke Paljetka, Ivice Matičevića, Ivane Žužul, Ljubice Tikvice, Anice Bilić, Ane Batinić, Sani Sardelić, Milana Vukovića.

Glavni urednik zbornika akademik Dubravko Jelčić rekao je da su "Dani" okupili vrijedne, nadarene i privržene istraživače, izrazivši zadovoljstvo što su među njima i mladi istraživači koji će održati tu manifestaciju.

Šegedin to zaslužuje, ne samo količinom napisanog nego i zato što je u svome vremenu odigrao veliku ulogu za razvoj hrvatske kulture, naglasio je Jelčić. Kao pisac nije se pokorio vremenu, nego je govorio svoju istinu i postupao prema vlastitim kriterijima, dodao je.

Po riječima Vlahe Bogišića, glavnog ravnatelja Leksikografskog zavoda "Miroslav Krleža", Šegedin je bio akademik skoro pedeset godina, što je rijetkost, a trebalo bi, ocijenio je, nešto značiti hrvatskome narodu. Bogišić smatra važnim što se putem "Dana" čuva uspomena na Šegedina.

Korčulanski gradonačelnik Mirko Duhović naglasio je kako se "Danima Petra Šegedina", što je jedna od najznačajnijih manifestacija koju je Grad Korčula pokrenuo, odaje puno priznanje onome što je Šegedin pisao, ali i pokazuje na ono što se ubuduće treba baštiniti.

Zbornik te bijenalne kulturno-književne manifestacije posvećene Petru Šegedinu (Žrnovo, 1909.—Zagreb, 1998.) objavljen je u nakladi Grada Korčule i Leksikografskog zavoda "Miroslav Krleža".

Tema sljedećih "Dana", koji će se održati u rujnu iduće godine, trebala bi biti "Zagreb u Šegedinovim djelima".

(Hina) xagrb ymć

An unhandled error has occurred. Reload 🗙