FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Predstavljena Zidićeva monografija o Vatroslavu Kulišu

Autor: mkov
ZAGREB, 21. listopada 2010. (Hina) - Monografija povjesničara umjetnosti Igora Zidića "Vatroslav Kuliš i njegovo djelo: pismo, figure, motiv, jezik" predstavljena je danas u prostorijama Školske knjige u Zagrebu.

O slikaru i monografiji govorili su povjesničar umjetnosti Zvonko Maković i autor monografije, a u ime nakladnika ravnateljica Moderne galerije Biserka Rauter Plančić te predsjednik Uprave Školske knjige Ante Žužul.

Maković je ocijenio kako Kuliševe slike snažne ekspresivnosti u život unose veselje, a u sjajnoj Zidićevoj interpretaciji kontekstualizirane su u prostor i vrijeme.

"Kulišev prostor je područje žestokih emocija otvoren čovjeku", rekao je, dodavši kako autor uspješno piše o njegovim "vodenim i morskim temama". Napomenuo je kako su mu slike umetnute u pejzažno slikarstvo te ocijenio da izrasta iz vode i valova. "Slika ga zanima kao predmet pa njegove slike zato imaju debljinu, odnosno objekt", rekao je, dodavši kako svoj rukopis razvija ulazeći u prostor.

Istaknuo je kako nitko kao Zidić nije pratio umjetnikov rad te dodao da smo monografijom dobili knjigu u kojoj je oslikan 40-godišnji rad tog slikara.

Zidić smatra kako je Kuliš stari majstor u modernom izdanju, jer stvara djela koja odgovaraju na pitanja života. "Bori se u svom svijetu s onim što mu je dano na način kako mu je dano", rekao je i dodao kako ne bira nego stvara iskonom svoga bića. Podsjetio je i na njegove kolorističke motivacije, koje imaju vrlo snažni izvor u europskom, a ne hrvatskom slikarstvu. Kuliševo slikarstvo je apolonski ili sunčani neoromantizam, jer je on slikar s nadom u životu, rekao je.

Zidić je Kuliševo slikarstvo podijelio u pet poglavlja, koje razmatra u gestualnom, simbolskom, psihološkom i tematološkom smislu.

Monografija je objavljena u sunakladništvu Moderne galerije i Školske knjige, u hrvatsko-engleskom izdanju. Tekst je na engleski preveo Graham MacMaster.

Igor Zidić (1939.) predsjednik Matice hrvatske, autor je više knjiga o hrvatskoj umjetnosti, uz ine, "Hrvatsko moderno slikarstvo 1880.-1945. u privatnim zbirkama".

(Hina) xmkov ymc

An unhandled error has occurred. Reload 🗙