FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Biskup Šaško primio sudionike Zagrebačkih književnih razgovora

Autor: spar
ZAGREB, 15. listopada 2010. (Hina) - Pomoćni biskup zagrebački mons. Ivan Šaško primio je danas u Nadbiskupskom duhovnom stolu u Zagrebu sudionike 31. Zagrebačkih književnih razgovora, na čelu s predsjednikom Društva hrvatskih književnika (DHK) Borbenom Vladovićem i dopredsjednikom Božidarom Petračem, priopćio je večeras voditelj Tiskovnog ureda i glasnogovornik Zagrebačke nadbiskupije Zvonko Franc.

U ime sudionika biskupu Šašku se na primanju obratio dopredsjednik DHK Petrač, koji je istaknuo kako je tema ovogodišnjih zagrebačkih književnih razgovora "Biblijski poticaji u suvremenim europskih književnostima".

Predstavljajući sudionike Zagrebačkih književnih razgovora koji su došli iz Češke, Slovačke, Poljske, Rusije, Njemačke i Grčke, dopredsjednik Petrač je ponovio pitanje jednog od sudionika ovogodišnjih književnih razgovora o tome gdje interpretacija biblijskog teksta prelazi u blasfemiju, konstatirajući da se u književnosti današnjice još uvijek čuva znamen Biblije kao svete knjige Kršćana i Židova.

Zahvalio je biskupu Šašku na priznanju koje je Zagrebačka nadbiskupija ovim primanjem dala Društvu hrvatskih književnika te izrazio nadu da će Hrvatsko katoličko sveučilište biti novim mjestom za suradnju između Društva hrvatskih književnika i Crkve.

Biskup Šaško prenio je pozdrav nadbiskupa zagrebačkoga kardinala Josipa Bozanića sudionicima 31. Zagrebačkih književnih razgovora.

Nadovezujući se na temu ovogodišnjih književnih razgovora, biskup Šaško je istaknuo kako su književnici "umjetnici Riječi koji vrlo dobro mogu vidjeti znakove Istine i Božje prisutnosti u svijetu, a što je osobina proroka".

Govoreći o suvremenoj književnosti mons. Šaško je istaknuo problem nedostatka meta-pripovijedanja: "Umjetnost može spasiti svijet, kao proroštvo Istine, ali to pretpostavlja poznavanje Istine. Upravo je Biblija ta koja pokazuje put otvarajući nam oči pred Božjom prisutnošću".

Na kraju susreta, sudionicima 31. Zagrebačkih književnih razgovora darovao je zbornik radova s međunarodnog simpozija organiziranog o 10. obljetnici beatifikacije Alojzija Stepinca, "Kardinal Stepinac-svjedok istine", nakon čega je uslijedilo razgledavanje znamenitosti riznice katedrale, navodi se u priopćenju.

(Hina) xsp/pp ysp

An unhandled error has occurred. Reload 🗙