FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Vinkovci: počeli 16. dani Josipa i Ivana Kozarca

Autor: zdra
VINKOVCI, 14. listopada 2010.(Hina) - Znanstvenim skupom o hrvatskoj književnosti u Domovinskom ratu, u Vinkovcima su počeli 16. dani Josipa i Ivana Kozarca, koji se održavaju uz 125. obljetnicu rođenja i 100. godišnjicu smrti Ivana Kozarca.

"Domovinski rat predstavlja jedan od presudnih događaja u hrvatskoj povjesti i zato je silna potreba da o njemu ostane zapisana istina", rekao je u uvodnom govoru akademik Dubravko Jelčić, dodajući kako su mu uvijek bile "smješne apologetske tirade o Narodnooslobodilačkoj borbi".

"Ne zagovaram ono što se događalo nekada s tzv. književnošću NOB-a, da se izmišljaju, veličaju i glorificiraju stvari koje ne zaslužuju glorifikaciju. Zagovaram samo istinu", rekao je akademik Jelčić, ističući kako se, kad je riječ o Domovinskom ratu, "nemamo čega niti stidjeti niti bojati".

O hrvatskoj književnosti u Domovinskom ratu govorili su mnogi književnici i znanstvenici, među kojima i Anica Bilić, Branimir Bošnjak, Katica Čorkalo-Jemrić, Antonija Bogner-Šaban i drugi.

Dani se nastavljaju sutra književnom priredbom "Živi kapitali Ivi Kozarcu" i dodjelom nagrada "Josip i Ivan Kozarac". Za životno djelo nagradu će primiti poznati hrvatski jezikoslovac, akademik Stjepan Babić. Za knjigu godine u kategoriji znanosti nagrađen je Božo Mimica za knjigu "Slavonija od antike do 20. stoljeća", a za knjigu godine u kategoriji proze Ivana Šojat-Kuči za roman "Unterstadt".

Povelje uspješnosti bit će dodijeljene Ivani Simić-Bodrožić za knjigu "Hotel Zagorje" i Zoranu Malkoču za knjigu "Groblje manjih careva".

Dani Josipa i Ivana Kozarca posvećeni su vinkovačkim i slavonskim književnicima Josipu i Ivanu Kozarcu, koji su književnim stvaralaštvom u Slavoniji obilježili prijelaz iz 19. u 20. stoljeće.

Josip Kozarac (1858.-1906.), književnik i šumar, poznat je po romanima "Mrtvi kapitali" i "Među svjetlom i tminom" te pripovijestima "Tena" i "Slavonska šuma", a Ivan Kozarac (1885.-1910.) u književnosti je ponajprije poznat po romanu "Đuka Begović".

(Hina) xzdra yvkn

An unhandled error has occurred. Reload 🗙