FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: stagnacija Crobexa jer nema naznaka oporavka gospodarstva

Autor: neba
ZAGREB, 11. listopada 2010. (Hina) - Unatoč pozitivnim signalima sa svjetskih tržišta, na Zagrebačkoj se burzi danas očekuje nastavak stagnacije indeksa, uz nizak obujam trgovanja, jer investitori nisu skloni ulaganju dok nema naznaka izlaska domaćeg gospodarstva iz recesije.

Od 10 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, njih 8 danas očekuje stagnaciju Crobexa, a 2 porast.

Nakon dva pozitivna tjedna, Crobex indeks prošloga je tjedna, skraćenog zbog praznika, oslabio za 0,95 posto, na 1.903 boda, a Crobex10 za 1,12 posto, na 1.002 boda.

U četiri trgovinska dana redovni promet iznosio je svega 36 milijuna kuna, što je gotovo 80 milijuna kuna manje nego prethodnoga tjedna.

„Razlog prošlotjednog pada Crobexa i niskog prometa na domaćem tržištu su najnovije prognoze Međunarodnog monetarnog fonda o stanju u hrvatskom gospodarstvu. Pridodamo li tome i prognoze analitičke kuće CMA da je na listi zemalja kojima prijeti bankrot Hrvatska na visokom 19. mjestu, jasno je zašto su investitori odsutni s burze“, ističe Žaran Perić, investicijski savjetnik u investicijskom društvu EA Sistem.

Prema najnovijim prognozama MMF-a, hrvatsko gospodarstvo ove će godine zabilježiti pad od 1,5 posto, nakon čega bi iduće godine trebao uslijediti rast od 1,6 posto. Hrvatska je tako stavljena u rang četiri zemlje istočne Europe koje će ove godine zabilježiti pad bruto domaćeg proizvoda.

„A dok ulagače na domaćoj burzi zabrinjava kada će hrvatsko gospodarstvo izaći iz recesije, na svjetskim je burzama prošloga tjedna vladalo odlično raspoloženje jer najnoviji pokazatelji govore kako nema opasnosti od potonuća globalnog gospodarstva u recesiju s dvostrukim dnom“, kaže Perić.

Na Wall Streetu je Dow Jones indeks prošloga tjedna ojačao 1,6 posto, na 11.006 bodova, a za toliko je ojačao i S&P 500 dosegnuvši 1.165 bodova, i to unatoč podatku da je u rujnu bez posla ostalo 95.000 Amerikanaca, više nego što se očekivalo.

Jutros je i na azijskim i na europskim burzama nastavljen rast cijena dionica, ponajviše u rudarskome sektoru.

„Prošloga tjedna započela je sezona objava tromjesečnih financijskih izvješća kompanija. Ipak, očekuje se da će u većem fokusu investitora na Wall Streetu ovoga tjedna biti makroekonomski pokazatelji, koji bi mogli razjasniti hoće li Fed dodatno olabaviti monetarnu politiku“, dodaje Perić.

Pozornost investitora tako će biti usmjerena na indeks proizvođačkih i potrošačkih cijena, te promet u maloprodaji u SAD-u.

Od domaćih makroekonomskih pokazatelja, ovoga vikenda je ministar turizma Damir Bajs iznio podatke, prema kojima je u rujnu u Hrvatskoj boravilo 1,1 milijun turista koji su ostvarili 6,6 milijuna noćenja, što je rast od 3, odnosno 6 posto u odnosu na lanjski rujan, dok je u prvih devet mjeseci ove godine Hrvatsku posjetilo 9,8 milijuna turista - ili 3 posto više u odnosu na isto prošlogodišnje razdoblje.

Također, u prvih devet mjeseci ove godine ostvareno je ukupno 59 milijuna noćenja, što je porast od 6 posto u odnosu na prvih devet mjeseci 2009. godine.

„Ne očekujem da će ti podaci izazvati reakciju na burzi, jer ulagače više zanima podatak je li prihod od turizma veći nego lani, a to još nije objavljeno. Stoga danas očekujem stagnaciju Crobexa i niske promete na domaćem tržištu“, zaključuje Perić.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙