FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: ulagači prate kretanja na svjetskim burzama

Autor: neba
ZAGREB, 19. listopada 2010. (Hina) - I danas se na Zagrebačkoj burzi očekuje oprezno trgovanje, dok investitori, iščekujući početak sezone objave poslovnih rezultata domaćih kompanija, prate kretanja na svjetskim burzama.

Od 9 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, njih 8 danas očekuje stagnaciju Crobexa, a 1 porast.

Crobex indeks jučer je blago oslabio, za 0,08 posto, na 1.904 boda, dok je Crobex10 pao 0,44 posto, na 1.001 bod.

Redovni promet dosegnuo je 9,5 milijuna kuna, što je oko 14 milijuna manje nego u petak.

„Očekujem nastavak opreznog trgovanja na domaćem tržištu dok investitori iščekuju objavu rezultata poslovanja kompanija. Smjer trgovanja i danas će odrediti kretanja na svjetskih burzama, koja će biti pod utjecajem objava podataka o povjerenju investitora u Njemačkoj i potrošača u Americi te broju novogradnji u Europskoj uniji i građevinskim dozvolama u SAD-u“, ističe Nada Harambašić, glavna financijska analitičarka u Raiffeisen Consultingu.

Sezona objave devetomjesečnih poslovnih rezultata domaćih kompanija započinje idućega tjedna.

Atlantic grupa je najavila objavu svojih poslovnih rezultata 27. listopada, Ericsson Nikola Tesla dan kasnije, a HT i Petrokemija 29. listopada.

Sa svjetskih burzi pristižu mješoviti signali. Na Wall Streetu su u ponedjeljak cijene dionica porasle, jer su bolji nego što se očekivalo poslovni rezultati Citigroupa potaknuli cjelokupni bankarski sektor, koji je posljednjih dana bio pod pritiskom zbog mogućih nezakonitosti u procesu ovrha nad kućama.

I na većini azijskih burzi cijene su dionica jutros porasle, zahvaljujući ohrabrujućim poslovnim rezultatima američkih kompanija, dok se tečaj američke valute stabilizirao nakon što je Washington poručio da ne kani poticati izvoz devalvacijom dolara.

No, na europskim su burzama indeksi jutros blago pali.

„Na europskim burzama danas očekujem stagnaciju s posebnom pažnjom investitora na objave rezultata poslovanja multinacionalnih kompanija u prvih devet mjeseci, a posebice na rezultate banaka, čije dionice utječu na kretanje cijena dionica diljem svijeta“, zaključuje Harambašić.

Za danas je najavljena objava poslovnih rezultata Goldman Sachsa, Bank of America i Bank of New York.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙