FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet uz kavu

Autor: djan
ZAGREB, 20. listopada 2010. (Hina) - Pregled zanimljivosti iz svijeta:

PARIZ - Mnogi su se roditelji preznojavali pokušavajući radoznalim mališanima objasniti zašto leopard ima pjege, no sada mogu odahnuti i mirno odgovoriti: leopard ima pjege jer se jednostavno na taj način prilagodio okolišu i one mu omogućuju da se bolje kamuflira. Odnosno: različita krzna i pjege koje ima većina mačaka povezani su s njihovim staništem i navikama u lovu i životu, pokazala je britanska studija. Da bi došli do tog zaključka, bristolski su znanstvenici izradili model na temelju fotografija 36 vrsta mačaka i na kraju su ih po krznu razvrstali u tri skupine: među jednobojne, one jednostavna uzorka i one složena uzorka. Zatim su tu klasifikaciju usporedili sa sredinom i navikama svojstvenim svakoj vrsti. Odnosno, živi li mačka na otvorenu prostoru ili u šumi, zadržava li se više na zemlji ili u krošnjama stabala, je li dnevna ili noćna životinja i slično. Pokazalo se da mačke koje su evoluirale pod otvorenim nebom imaju "jednobojno" krzno, posebno one koje, poput pume, žive u planinskim staništima. S druge strane, one koje žive u gustim tropskim šumama imaju pjege raspoređene u složenom uzorku ili nepravilne, poput recimo jaguara i ocelota. Slavni leopard živi uglavnom negdje između: u ravnicama i prerijama pa je zato pjegav, ali su njegove pjege jednostavne i razmjerno pravilne, baš kao i u geparda. I neka znatiželjna djeca ne očajavaju! Još je jedno pitanje ostalo bez odgovora. Naime, jedna mačka prkosi znanosti jer se njezine okomite pruge ne mogu svrstati ni u jednu shemu: tigar.

LONDON - Britanska spisateljica Agatha Christie nije više mogla podnijeti svoj lik, slavnog belgijskog detektiva Herculea Poirota, kojega bi rado uklonila da nije bio "zlatna koka", kazao je njezin unuk časopisu Radio Times, objavljenom u utorak. "Kraljica zločina" željela se riješiti detektiva s brčićima i gunđala je što mora napisati "još jednog Poirota", izjavio je Mathew Pritchard. "Nikada joj nije nedostajalo ideja za knjige ali neke od njih nisu uključivale lik Poirota. Zaista joj je bilo stalo "napisati druge priče, s drugim likovima", prisjetio se unuk. "No, njezini menadžeri i izdavači koji su se brinuli o novcu, bili su oduševljeni Poirotom: to je bio najpopularniji lik" Agathe Christie i spisateljica je bila svjesna da je Belgijac njezina "zlatna koka", objasnio je. Prema Guinnessovoj knjizi rekorda, Christie je najprodavanija autorica svih vremena, s više od dvije milijarde prodanih primjeraka. Hercule Poirot jedan je od najslavnijih spisateljičinih likova, uz Miss Marple. Hercule Poirot pojavljuje se u 33 romana i 51 noveli, objavljenih između 1920. i 1975., godinu dana prije smrti Agathe Christie, u 85. godini. Miss Marple pojavljuje se pak u 12 romana i 20 novela.

KOPENHAGEN - Britanska spisateljica J.K. Rowling, autorica romana o Harryju Potteru, dobila je u utorak novoustanovljenu dansku književnu nagradu nazvanu po piscu Hansu Christianu Andersenu. U govoru zahvale Rowling je odala počast Andersenu (1805.-1875.) izjavivši da je on "stvorio neuništive, vječne likove: Ružno pače, Malu sirenu, Snjeguljicu i cara u "Carevu novom ruhu". "Andersen je razumio da pisanje za djecu ne znači puko 'omekšavanje' onoga što bi netko napisao za odrasle; dječja književnost ne smije biti ublažavanje niti lišeno izazovnih elemenata", dodala je ona. Uz nagradni iznos od 500.000 kruna (93.000 dolara), književna nagrada Hans Christian Andersen uključuje brončanu skulpturu Ružnog pačeta. Nagrada je ustanovljena u počast autora koji pišu u tradiciji ili duhu Andersena. Svečanost je održana u Odenseu gdje je Andersen rođen, a koincidira s godišnjim festivalom Harryja Pottera u tom gradu.

PEKING - Kineza čija je ruka zapela u zahodskoj školjci, u pokušaju da dođe do mobitela koji mu je tamo ispao, morali su spašavati vatrogasci, javila je kineska državna televizija u utorak. Kad su spasioci došli na lice mjesta u pokrajini Jiangsu, u istočnoj Kini, našli su muškarca skvrčenog nad zahodskom školjkom, s rukom uronjenom do ramena u odvodu. Nije se nikako mogao pomaknuti. Spasioci su šipkama i čekićima morali razbiti školjku i cijevi, pazeći da ne ozlijede zaglavljenog nesretnika, javlja CCTV. Nakon 10 minuta rada, muškarac je mogao polako izvući ruku punu posjekotina i modrica iz školjke. Mobitel je čvrsto držao u ruci.

SANTIAGO - Kapsula Phoenix 2 kojom su čileanski rudari izvučeni na površinu nakon 69 dana zatočeništva na dnu rudnika zlata i bakra u pustinji Atacami prevezena je u predsjedničku palaču u Santiagu, nakon čega kreće na turneju po zemlji. Uska metala kapsula izložena je ispred predsjedničke palače La Monede, odakle će krenuti na pokazivanje diljem Čilea. "Kapsula će obići sve veće gradove u zemlji", kazao je potpredsjednik Rodrigo Hinzepter. "Uspjeh u spašavanju rudara jest uspjeh svih Čileanaca i svi su oko toga vrlo uzbuđeni", dodao je, objašnjavajući odluku da kapsula krene na turneju. U međuvremenu je počela i bitka oko toga gdje će kapsula biti trajno izložena. Gradić Copiapo, najbliži rudniku San Joseu, zatražio je da kapsula nakon turneje ostane u stalnom postavu muzeja grada. Isto želi i grad Talcahuano u čijem je brodogradilištu, tisuću kilometara južnije, kapsula izgrađena.

NEW YORK - Kanadska pjevačica Celine Dion primljena je u bolnicu na Floridi kako bi se spriječio prerani porod njezinih blizanaca. Pjevačica se nalazi u medicinskom centru St. Mary u West Palm Beachu, na Floridi. Iz bolnice su priopćili da je pjevačici preporučen boravak u bolnici kako bi bila blizu liječnika koji vode njezinu trudnoću. Blizance bi trebala roditi početkom studenoga. Dion je ranije ove godine objavila da nosi dva dječaka. Ona i njezin suprug Rene Angelil roditelji su 9-godišnjeg sina Renea Charlesa. Potom su godinama pokušavali imati još djece.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙