FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: Dow Jones iznad 11.000 bodova prvi puta od svibnja

Autor: neba
NEW YORK, 9. listopada 2010. (Hina/Reuters) - Na Wall Streetu se u petak Dow Jones indeks probio iznad psihološki važne razine od 11.000 bodova, prvi puta nakon pet mjeseci, jer je nakon slabog izvješća o zaposlenosti učvršćena nada ulagača da će američka središnja banka dodatno olabaviti monetarnu politiku.

Dow Jones indeks ojačao je 57 bodova, ili 0,53 posto, na 11.006 bodova, što je njegov prvi proboj iznad razine od 11.000 bodova od 3. svibnja.

S&P 500 porastao je, pak, 0,61 posto, na 1.165 bodova, a Nasdaq indeks 0,77 posto, na 2.401 bod.

U rujnu je bez posla ostalo ukupno 95.000 Amerikanaca, dok se očekivalo da će broj zaposlenih ostati nepromijenjen. Pritom je u privatnom sektoru otvoreno 64.000 novih radnih mjesta, što je manje od očekivanih 75.000. Stopa nezaposlenosti ostala je, pak, nepromijenjena na 9,6 posto.

Slabi podaci s tržišta rada u uobičajenim okolnostima loše bi djelovali na tržište dionica, no ovoga puta nada ulagača da će Fed ubrizgati svježi, jeftini novac na tržište prevladala je nad strahovanjima od usporavanja gospodarskog rasta.

Cilj Feda, ako ponovno počne kupovati obveznice, bit će održavanje niskih razina kamata, što bi trebalo potaknuti kreditiranje i potrošnju.

"Tržište gotovo da je slavilo slabo izvješće u nadi da će Fed poduzeti dodatne mjere kvantitativnog popuštanja monetarne politike", kaže Scott Marcouiller, strateg u tvrtki Wells Fargo Advisors.

Dodatno labavljenje monetarne politike moglo bi izazvati daljnje slabljenje dolara, a to bi pak moglo potaknuti nastavak rasta cijena dionica. U posljednja tri mjeseca prevladava inverzni odnos između kretanja cijene dionica i tečaja dolara.

Slabljenje američke valute izazvalo je jučer rast cijena sirovina, pa je Reuters Jefferies CRB indeks, koji pokriva kretanja cijena 19 sirovina, porastao 2,7 posto.

To je, pak, pozitivno utjecalo na dionice u rudarskom sektoru, pa je S&P indeks tog sektora ojačao 2 posto.

Među najvećim su dobitnicima jučer bile i dionice iz poljoprivrednog sektora, jer su nakon vijesti da će žetva u SAD-u biti slabija nego što se očekivalo osjetno porasle cijene žitarica.

Nada da će poljoprivrednici dio zarade od većih cijena žitarica uložiti u kupnju agrarne opreme potaknula je i cijene dionica proizvođača te opreme. Stoga je dionica tvrtke Deere & Co poskupila 4,8, a Caterpillara 2,6 posto.

Među najvećim dobitnicama bila je jučer i dionica Alcoe, s rastom cijene za 5,7 posto, nakon boljih nego što se očekivalo poslovnih rezultata.

Izvješćem najvećeg američkog proizvođača aluminija u četvrtak je počela sezona objave poslovnih rezultata kompanija za treće tromjesečje, koja će idućih tjedana biti u fokusu ulagača.

U cijelom prošlom tjednu Dow Jones i S&P 500 porasli su 1,6 posto, dok je Nasdaq indeks ojačao 1,3 posto.

Na europskim se burzama jučer trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,08 posto, na 5.657 bodova, a pariški CAC 0,05 posto, na 3.763 boda. Frankfurtski DAX ojačao je, pak, 0,25 posto, na 6.291 bod.

(Hina) xneba yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙