FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12,30 sati

Autor: djan
ZAGREB, 18. listopada 2010. (Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 12,30 sati:

PARIZ - Više od tisuću benzinskih crpki ostalo je bez goriva u ponedjeljak ujutro u Francuskoj, nakon što su se prosvjedima protiv reforme mirovinskog zakona pridružili radnici u rafinerijama i lukama. "Od četiri tisuće velikih benzinskih crpki na kojima se prodaje 60 posto goriva u Francuskoj, njih oko 1500 ostalo bez jednog ili svih proizvoda", objavio je glasnogovornik saveza naftnih uvoznika (UIP) Alexandre de Benoist. "Između 20 i 25 posto distribucije je ili zaustavljeno ili je u poteškoćama", dodao je. Situacija varira po regijama, a u nekima od njih, poput Bretanje, stanje je krajnje kritično. "Svatko tko traži dizel u Parizu ili Nantesu imat će velikih problema", rekla je glasnogovornica kompanije Exxon Mobil.

LONDON - Velika je Britanija suočena s vrlo "ozbiljnom prijetnjom" terorističkim napadima, izjavila je u ponedjeljak ministrica unutarnjih poslova Theresa May. "Postoji vrlo ozbiljna prijetnja međunarodnog terorizma i zato je upozorenje na opasnost od terorizma povišena na ozbiljnu", rekla je May na privatnoj televiziji ITV. U siječnju je Velika Britanija uvela "ozbiljno" upozorenje od terorizma, drugu najvišu razinu iza "kritične". To znači da je napad visoko vjerojatan, i da svi moraju biti oprezni, naglasila je ministrica.

BRUXELLES - Štrajk jednog od glavnih belgijskih željezničkih sindikata gotovo je u potpunosti paralizirao željeznički promet u ponedjeljak u Belgiji, uključujući brze vlakove Eurostar i Thalys, koji prometuju u i iz susjednih zemalja. Sindikat ACOD pozvao je na štrajk u nedjelju u 22.00 sata, želeći na taj način izraziti prosvjed zbog uvjeta novih ugovora za zaposlenike željezničkog operatera SNCB/NMBS. Sve su željezničke postaje u Bruxellesu zatvorene, a vlakovi iz južne regije Valonije uopće ne prometuju, izjavio je glasnogovornik željezničkog operatera Infrabela, Frederic Petit. "Regionalni promet se odvija u vrlo ograničenom području Flandrije", kazao je. Tijekom radnog dana u Belgiji vlak kao prijevozno sredstvo koristi između 400.000 i 500.000 putnika. Štrajk je prouzročio velike zastoje na autocestama. Postupna obnova željezničkog prometa očekuje se u utorak.

BUDIMPEŠTA - Mađarska tvrtka MAL, koja je odgovorna za kemijsku nesreću od posljedica koje je umrlo devet i ozlijeđeno 150 osoba, spremna je platiti do 5,5 milijuna eura (oko 40 milijuna kuna) odštete žrtvama u pet sljedećih godina, priopćio je u ponedjeljak predsjednik tvrtke. "MAL bi bio spreman tijekom petogodišnjega razdoblja isplatiti 1,5 milijardu forinti (oko 40 milijuna kuna) odštete žrtvama katastrofe koju je prije dva tjedna izazvalo izlijevanje toksičnoga mulja", rekao je Lajos Tolnay u razgovoru za regionalni online dnevnik Boon. "Zasad je nemoguće jasno utvrditi pitanje odgovornosti, no na ljudske tragedije moramo reagirati, a u nedostatku boljega preostaje nam novčana odšteta", naveo je Tolnay. Usto je dodao da će se toksični mulj koji nastaje kao nusprodukt tvornice aluminija odlagati u novi spremnik. Napukli tvornički spremnik popustio je 4. listopada kada je toksični mulj preplavio sedam susjednih sela i izazvao ekološku katastrofu.

SARAJEVO - Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Bosne i Hercegovine Dragan Čović izjavio je kako je unutarnji preustroj BiH nužan da bi ta država mogla napredovati na putu ka Europskoj uniji i NATO-u te da je uspostava trećeg entiteta jedna od realnih pretpostavki da se to i postigne. "Želimo BiH u međunarodno priznatim granicama, državu na europskom putu, želimo pristup Bruxellesu i NATO-u te da vidimo kako organizirati zemlju da bi ona postala dio tih integracija. A ta racionalna organizacija BiH je i priča o trećem entitetu", kazao je Čović u intervjuu kojega je u ponedjeljak objavio sarajevski "Dnevni avaz". Čović je odbacio optužbe kako ovakvim prijedlozima Hrvate iz BiH vodi u radikalizam pojašnjavajući kako njegova stranka neće proizvoditi nikakve blokade niti stvarati negativno ozračje. Dodao je kako je racionalniji ustroj BiH zapravo moguć "na stotinu načina", a da je treći entitet tek jedan od njih. Kazao je kako je za HDZ BiH ključ uspostava jednakopravnosti tri naroda što je izvedivo i sa četiri ili pet federalnih jedinica ili pet regija.

(Hina) xdj ydj

An unhandled error has occurred. Reload 🗙