FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

ZSE: i dalje stagnacija, Crobex balansira oko 1.900 bodova

Autor: neba
ZAGREB, 18. listopada 2010. (Hina) - Zbog nedostatka poticajnih vijesti iz domaćeg gospodarstva, ali i sa svjetskih tržišta, na Zagrebačkoj se burzi očekuje oprezno trgovanje na početku tjedna, pri čemu će Crobex indeks i dalje balansirati oko psihološki važne razine od 1.900 bodova.

Od 9 analitičara brokerskih tvrtki, koji su sudjelovali u Hininoj anketi, njih 7 danas očekuje stagnaciju Crobexa, a 2 pad.

Crobex indeks prošloga je tjedna blago ojačao, 0,13 posto, zaključivši trgovanje na 1.905 bodova. Crobex10 porastao je, pak, 0,4 posto, na 1.006 bodova.

Redovni promet dosegnuo je 99 milijuna kuna, te je bio gotovo trostruko već nego prethodnoga tjedna, skraćenog zbog praznika.

„Prošlotjedno trgovanje pokazuje da se domaće tržište i dalje nalazi u nedefiniranoj fazi. Crobex je u utorak pao ispod psihološki važne razine od 1.900 bodova, ali se u posljednjim satima trgovanja u petak ipak uspio vratiti iznad te razine. Razlog prošlotjedne stagnacije i opreza investitora bila je prognoza guvernera Hrvatske narodne banke Željka Rohatinskog o padu bruto domaćeg proizvoda ove godine za 2 posto te politička nestabilnost u zemlji“, ističe Žaran Perić, investicijski savjetnik u investicijskom društvu EA Sistem.

Od prošlotjednih zbivanja na domaćoj burzi, Perić izdvaja kretanje cijene dionice IGH, koja je tijekom tjedna potonula na 1.490 kuna, najnižu razinu od 2004. godine, no potom se oporavila, dosegnuvši do kraja tjedna 1.574 kuna.

Domaći ulagači i ovoga će tjedna, kaže Perić, pratiti zbivanja na najvažnijim svjetskim burzama, a u središtu pažnje ulagača na Wall Streetu bit će banke jer će neke od njih izvijestiti o kvartalnim poslovnim rezultatima i jer je prošloga tjedna taj sektor bio pod pritiskom zbog istrage o mogućim nezakonitostima u provođenju ovrha.

Zbog toga se ovoga tjedna s nestrpljenjem očekuju poslovna izvješća Bank of America, Wells Farga i Citigroupa, tri najveća američka hipotekarna kreditora.

"Od makroekonomskih izvješća ovoga će tjedna biti objavljena ona o industrijskoj proizvodnji i započetim gradnjama kuća u SAD-u u rujnu", kaže Perić.

Jutros su na većini azijskih burzi cijene dionica pale, a i europski su burzovni indeksi u minusu na početku današnjeg trgovanja.

„Kako domaće tržište nije pratilo rast cijena dionica na svjetskim burzama u proteklome razdoblju, nisu vjerojatne ni znatnije reakcije na današnja negativna vanjska kretanja, već očekujem stagnaciju indeksa. Investitorima bi smjernice kasnije ovoga tjedna mogli dati indeks građevinskih radova u Hrvatskoj u kolovozu, te podaci o stopi nezaposlenosti i industrijskoj proizvodnji u rujnu“, zaključuje Perić.

(Hina) xsbo yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙