FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: čekaju se poslovna izvješća banaka, Applea...

Autor: neba
NEW YORK, 18. listopada 2010. (Hina/Reuters) - U središtu pažnje ulagača na Wall Streetu ovoga će tjedna biti banke jer će neke od njih izvijestiti o kvartalnim poslovnim rezultatima i jer je prošloga tjedna taj sektor bio pod pritiskom zbog istrage o mogućim nezakonitostima u provođenju ovrha.

Prošloga je tjedna Dow Jones indeks ojačao 0,5 posto, na 11.062 boda, dok je S&P 500 porastao 0,9 posto, na 1.176 bodova, a Nasdaq indeks 2,8 posto, na 2.468 bodova.

Krajem prošloga tjedna znatno su pale cijene dionica banaka jer je najavljena istraga o mogućim nezakonitostima u provođenju ovrha nad kućama. Ako se nezakonitosti dokažu, to bi banke moglo skupo koštati zbog naknada šteta klijentima, novčanih kazni, usporavanja procesa ovrha i pada potražnje za kućama oduzetim u ovrhama.

Samo u tri dana KBW indeks bankarskog sektora potonuo je 5,9 posto. U cijelom prošlom tjednu cijena dionice najvećeg američkog hipotekarnog kreditora Bank of America potonula je 9 posto, zaronivši na najnižu razinu u godinu dana.

Zbog toga se ovoga tjedna s nestrpljenjem očekuju poslovna izvješća Bank of America, Wells Farga i Citigroupa, tri najveća američka hipotekarna kreditora.

U anketi Thomson Reutersa, analitičari procjenjuju da su banke, čije su dionice uvrštene u S&P indeks financijskog sektora, u trećem tromjesečju ostvarile dobit od 27,7 milijardi dolara, što bi bilo 71 posto više nego u istom lanjskom razdoblju. No, procjenjuje se i da su im ukupni prihodi pali za 6 posto, na 252,9 milijardi dolara.

Unatoč pritisku na bankarski sektor, vodeći su indeksi prošloga tjedna porasli jer se očekuje dodatno labavljenje monetarne politike američke središnje banke.

Fed će ovoga tjedna objaviti tzv. 'Bež knjigu', koja će pokazati kako središnja banka procjenjuje situaciju u gospodarstvu.

A kako su u trećem tromjesečju poslovale najveće američke kompanije iz različitih sektora, pokazat će, među ostalim, izvješća Applea, Caterpillara i Johnson & Johnsona.

Dosad objavljena izvješća daju miješane signale. Google je ostvario odlične rezultate u trećem kvartalu, pa je cijena dionice tog internetskog lidera u petak skočila više od 11 posto, no dionica General Electrica pojeftinila je istoga dana više od 5 posto, jer je taj konglomerat razočarao svojim rezultatima.

Od makroekonomskih izvješća ovoga će tjedna biti objavljena ona o industrijskoj proizvodnji i započetim gradnjama kuća u SAD-u u rujnu.

(Hina) xneba yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙