FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Wall Street: Google podigao Nasdaq indeks, banke srušile Dow

Autor: neba
NEW YORK, 16. listopada 2010. (Hina/Reuters) - Na Wall Streetu je u petak Dow Jones indeks oslabio, povučen padom cijena dionica banaka zbog nesigurnosti u vezi mogućih nezakonitih ovrha, dok je Nasdaq indeks porastao zahvaljujući odličnim poslovnim rezultatima Googlea.

Dow Jones indeks oslabio je 31 bod, ili 0,29 posto, na 11.062 boda, dok je S&P 500 porastao 0,20 posto, na 1.176 bodova, a Nasdaq indeks 1,37 posto, na 2.468 bodova.

Zvijezda dana bio je jučer Google. Cijena dionice tog tehnološkog lidera skočila je više od 11 posto, zahvaljujući znatno boljim nego što se očekivalo poslovnim rezultatima u trećem tromjesečju.

To je potaknulo i ostale tehnološke dionice, pa je Nasdaq jučer nadmašio ostale najvažnije indekse. Tomu je pridonio i snažan, 4,1-postotni rast cijene dionica Applea, jer se ulagači nadaju da će i taj tehnološki div izvijestiti o dobrim kvartalnim rezultatima.

S druge strane, oštro je, više od 5 posto, potonula cijena dionice General Electrica zbog slabijih poslovnih rezultata nego što se očekivalo. Doduše, operativna dobit tog konglomerata porasla je i u proteklom tromjesečju, drugom zaredom, no podbacili su njegovi prihodi.

Pod pritiskom je bio i bankarski sektor jer je dan prije najavljena istraga o mogućim nezakonitostima u provođenju ovrha banaka nad kućama klijenata, što bi ih, ako se nezakonitosti dokažu, moglo skupo koštati.

Zbog toga je jučer cijena dionice Bank of America potonula 4,9, a Citigroupa 2,7 posto. U posljednja tri dana KBW indeks bankarskog sektora izgubio je 5,9 posto.

Novi makroekonomski podaci potvrdili su da se usporava rast američkog gospodarstva. Povjerenje potrošača u listopadu niže je nego što se očekivalo, a i potrošačke su cijene porasle po nižoj stopi nego što se procjenjivalo.

Sve je jasnije da su američkom gospodarstvu potrebne nove poticajne mjere, što je jučer najavio i predsjednik središnje američke banke.

Visoka nezaposlenost i niska inflacija ukazuju na potrebu daljnjeg labavljenja monetarne politike, kazao je Ben Bernanke.

I jučer je, treći dan zaredom, obujam trgovanja bio iznadprosječan. Na Wall Streetu, American Stock Exchangeu i Nasdaqu vlasnika je zamijenilo 9,9 milijardi dionica, dok je u dosadašnjem dijelu godine prosječan dnevni promet iznosio 8,78 milijardi.

Pritom je na NYSE odnos između dionica koje su izgubile i onih koje su dobile na vrijednosti iznosio 3 naprema 2.

U cijelom prošlom tjednu Dow Jones indeks porastao je 0,5 posto, dok je S&P 500 osvojio 0,9, a Nasdaq indeks 2,8 posto.

Na europskim se burzama jučer trgovalo oprezno. Londonski FTSE indeks oslabio je 0,42 posto, na 5.703 boda, dok je frankfurtski DAX ojačao 0,57 posto, na 6.492 boda, a pariški CAC 0,21 posto, na 3.827 bodova.

(Hina) xneba yneba

An unhandled error has occurred. Reload 🗙