FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Svijet u 12.30

Autor: sdje
ZAGREB, 9. listopada 2010.(Hina) - Objavljujemo pregled važnijih vijesti iz svijeta do 12.30:

RIM

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović stigao je u subotu u Rim i uputio se prema Vatikanu gdje će se susresti s papom Benediktom XVI. Josipović će se s poglavarom Katoličke crkve službeno sastati unutar vatikanskih zidina, na trgu Svetog Petra, najprije u četiri oka, a potom s izaslanstvom. Od prvog Josipovićeva susreta s Papom, otkako je hrvatski predsjednik u veljači preuzeo dužnost, očekuje se potpora Vatikana Hrvatskoj za završetak pristupnih pregovora i ulazak u punopravno članstvo Europske unije.

SARAJEVO

Predsjednik HDZ Bosne i Hercegovine Dragan Čović izjavio je kako Hrvatima i Srbima u BiH prijeti opasnost od bošnjačke majorizacije te pozvao da se zajednički suprotstave toj prijetnji potvrđujući istodobno čvrsto političko savezništvo s nacionalističkim liderom bosanskih Srba Miloradom Dodikom. U intervjuu za banjalučke "Nezavisne novine" Čović je radikalnim rječnikom optužio Socijaldemokratsku partiju BiH (SDP) da provodi politiku majorizacije ocjenivši kako "99 posto biračkog tijela te stranke čine Bošnjaci". Čović je ustvrdio da je politika majorizacije postala potpuno jasna kroz izbor Željka Komšića za hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

BUDIMPEŠTA

Mađarski premijer Viktor Orban, koji je u subotu ujutro stigao na mjesto kemijske nesreće u zapadnom dijelu zemlje gdje se u ponedjeljak iz tvornice aluminija u Ajki izlio toksični mulj, izjavio je kako je moguć i drugi val mulja jer je sjeverna stijenka spremnika napukla. Ako se uruši moglo bi se izliti još pola milijuna prostornih metara toksičnog mulja. Orban je najavio i promjene u odnosu prema ekološkoj politici svoje vlade kazavši kako "počinje nova era" i da će se "drukčije upravljati nekim stvarima", ali i upozorio "da će biti posljedica". Zbog opasnosti novog izlijevanja toksičnog mulja vlasti su u subotu ujutro evakuirale 800 stanovnika mjesta Kolontar u blizini tvornice aluminija, koje je prvo stradalo u ekološkoj katastrofi.

SIRTA

Arapska liga odlučila je nakon svog sastanka u libijskom gradu Sirti, sazvanom zbog zastoja u izravnim izraelsko-palestinskim pregovorima, da će se za mjesec dana ponovo okupiti kako bi razmotrila alternative koje je predložio palestinski predsjednik Mahmud Abas u slučaju neuspjeha pregovora s Izraelom. Ministri vanjskih poslova 13 arapskih zemalja u izjavi objavljenoj u petak kasno navečer ponavljaju potporu rješenju s dvije države. Izražavaju potporu palestinskom jedinstvu i pozivaju na okončanje izraelske blokade Pojasa Gaze. Ključno pitanje za arapske ministre i dalje ostaje pitanje nastavka izraelske izgradnje naselja. Bez obustave izgradnje, ističu ministri, nema nastavka izravnih pregovora. Novi sastanak održat će se "za mjesec dana kako bi se ispitale alternative koje je predložio predsjednik Abas u određivanju mjera koje treba poduzeti po tom pitanju".

Agencija Reuters u subotu je javila, pozivajući se na izvore bliske Mahmudu Abasu, kako je poalestinski predsjednik rekao ministrima Arapske lige da će od Sjedinjenih Država možda zatražiti da priznaju palestinsku državu koja bi se prostirala na cijelom području Zapadne obale, ako se ne obnove izravni pregovori s Izraelom. Na sastanku Arapske lige Abas je predložio nekoliko alternativa: zatražiti od američke administracije da prizna palestinsku državu u granicama iz 1967., obratiti se time Vijeću sigurnosti UN-a i zatražiti od Opće skupštine UN-a da okupirana područja stave pod međunarodni nadzor.

RIM

Četiri talijanska vojnika ubijena su u subotu u Afganistanu, objavilo je u Rimu ministarstvo obrane, čime se broj talijanskih vojnika poginulih u toj zemlji od 2004. popeo na 34. Glasnogovornik ministarstva nije bio u mogućnosti iznijeti okolnosti njihove pogibije niti potvrditi da je peti vojnik ranjen.

ISTANBUL

Kineski premijer Wen Jiabao bio je u subotu, drugog dana posjeta Turskoj, meta ujgurskih prosvjednika koji osuđuju kineski tretman turkofone i muslimanske manjine u području Xinjiang. Policija raspoređena u velikom broju spriječila je četrdesetak prosvjednika da se približe njegovom hotelu u četvrti Bešiktaš, na europskoj obali Istanbula, drugoj etapi njegova putovanja Turskom.

PEKING

Kina je pustila u subotu zadnjeg od četiri Japanca koje je ispitivala tri tjedna jer su ušli u vojnu zonu, usred diplomatske krize između dvije zemlje, javlja novinska agencija Xinhua. Japanca je uz kauciju oslobodio Ured za državnu sigurnost nakon što je potpisao "izjavu o kajanju", objavila je službena agencija. Ispitan je jer je "nedopušteno snimao vojna postrojenja". Poslodavac četiriju Japanaca, tvrtka Fujita, potvrdio je da su u trenutku njihova privođenja, bili na poslovnom putu u pokrajini Hebei namijenjenom pripremi projekta eliminacije kemijskog oružja.

BERLIN

Nekoliko je osoba ozlijeđeno u eksploziji koja se dogodila na litavskom trajektu koji se zapalio u blizini njemačkog otoka Fehmarn u Baltičkom moru, a više od 200 putnika i članova posade je evakuirano, priopćile su u subotu njemačke vlasti. Eksplozija na trajektu "Lisco Gloria", koji je isplovio iz njemačke luke Kiel i kretao se u prema luci Klaipeda na zapadu Litve, dogodila se oko ponoći, priopćila je njemačka Uprava za izvanredna stanja. On je rekao da je nekoliko ljudi na trajektu ozlijeđeno, a troje ranjenih helikopterom je prebačeno u bolnicu, dok se ostali putnici i članovi posade vraćaju u Kiel drugim trajektom.

(Hina) xsd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙