FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Palestinci traže od Izraela da točno odredi svoje državne granice

Autor: akoz
RAMALA, 13. listopada 2010. (Hina/Dpa) - Palestinske vlasti su u srijedu zatražile od Izraela i SAD-a da precizno definiraju koji bi se teritorij trebao priznati kao židovska država prije no što se da takvo priznanje.

Zahtjev dolazi kao odgovor na izjavu izraelskog premijera Benjamina Netanyahua od ponedjeljka da bi Palestinci trebali priznati Izrael kao državu židovskog naroda prije no što će se razmotriti produženje na dva mjeseca isteklog moratorija na gradnju novih naselja.

SAD je od Palestinaca u utorak zatražio da uputi protuponudu Netanyahuu.

"Službeno smo zatražili od administracije SAD-a i izraelske vlade da nam daju zemljovid koji pokazuje granice Izraela koje oni žele da priznamo", rekao je za radijsku postaju Voice of Paletsine Yasser Abed Raboo, blizak suradnik palestinskog predsjednika Mahmuda Abasa.

Glasnogovornik State Departmenta PJ Crowley je novinarima u Washingtonu rekao da to pitanje Izraelci i Palestinci trebaju riješiti pregovorima.

"To je suštinsko pitanje i mogu ga riješiti samo izravni pregovori", rekao je Crowley.

Abed Raboo je rekao da palestinske vlasti čekaju odgovor SAD-a i Izraela na njihovo pitanje prije no što odluče o svom idućem potezu.

Palestinci su ranije priznali Izrael u njegovim granicama od 1967. ali Izrael, iako kaže da podržava rješenje s dvije države, nikada nije priznao da će Zapadna obala, uključujući istočni Jeruzalem, i Pojas Gaze činiti teritorij buduće palestinske države što pitanje konačnih granica Izraela ostavlja otvorenim.

(Hina) xakoz ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙