FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Sirija i Turska osuđuju obvezu prisege lojalnosti židovskoj državi

Autor: mtro
DAMASK, 11. listopada 2010. (Hina/AFP) - Turski premijer Recep Tayip Erdogan, koji se nalazi u posjetu Siriji i sirijski predsjednik Bašar al-Asad osudili su nacrt zakona izraelske koalicijske vlade po kojem bi kandidati za dobivanje izraelskog državljanstva ubuduće morali položiti prisegu lojalnosti "Izraelu kao židovskoj i demokratskoj državi".

"Taj prijedlog je fašistički i rasistički i ne treba nas čuditi jer je dio dugogodišnjeg plana kojeg Izraelci postupno primjenjuju", rekao je Asad na zajedničkoj konferenciji za novinare u Damasku.

Već je dokazano da je Izrael rasistička zemlja, iako se predstavlja kao jedina demokratska zemlja u arapskom i muslimanskom svijetu, dodao je.

Asad je rekao da te odluke pokazuju da Izrael ne ulaže nikakav ozbiljan napor u korist mirovnog procesa, pokrenutog 2. rujna u Washingtonu, blokiranog nastavkom izraelske izgradnje na Zapadnoj obali.

Erdogan je ocijenio da "nitko ne može nametnuti drugome državljanstvo, naročito ne na takav način". Čelnici arapske manjine (20 posto) u Izraelu prijedlog su nazvali rasističkim.

Izraelska koalicijska vlada u nedjelju je usvojila nacrt zakona po kojem će kandidati za dobivanje izraelskog državljanstva ubuduće morati položiti prisegu lojalnosti "Izraelu kao židovskoj i demokratskoj državi".

Za prijedlog je glasovalo 22 ministara, a osam ih je bilo protiv, među njima svih petero iz redova lijeve Laburističke stranke.

(Hina) xtm ysb

An unhandled error has occurred. Reload 🗙