FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izaslanstvo izraelskog Knesseta u Hrvatskom saboru

Autor: ztre
ZAGREB, 13. listopada 2010. (Hina) - Hrvatska je prijatelj Izraela i njezin skori ulazak u Europsku uniju dobra je vijest jer Izrael treba prijatelje u Europskoj uniji, rekao je u srijedu u Zagrebu predsjednik Odbora za vanjsku politiku i sigurnost Knesseta Tzahi Hanegbi nakon sastanaka u Hrvatskom saboru.

Hanegbi je razgovarao s predsjednikom Hrvatskog sabora Lukom Bebićem, a odvojeno se sastao i s predsjednikom saborskog Odbora za vanjsku politiku Franom Matušićem. U utorak je razgovarao s ministrom vanjskih poslova Gordanom Jandrokovićem.

"Sretni smo" što će Hrvatska ući u Europsku uniju, kazao je Hanegbi u izjavi za novinare nakon sastanaka.

"Trebamo prijatelje u Europskoj uniji, a Hrvatska je prijatelj. (...) Hrvatska u Europskoj uniji dobra je vijest. Nadamo se da ćemo iduće godine s vama slaviti kraj tog procesa", dodao je, istaknuvši da dvije zemlje imaju mnogo toga zajedničkog.

"Naše zemlje imaju dugu povijest i kulturno nasljeđe, ali novu neovisnost. Shvaćamo važnost mira", kazao je.

Osvrnuvši se na skori posjet hrvatske premijerke Jadranke Kosor Izraelu u studenome, Hanegbi je izrazio zadovoljstvo razvojem bilateralnih odnosa između dviju zemalja u kojima nema otvorenih pitanja.

Hrvatski dužnosnici zauzeli su se za daljnje unaprijeđenje suradnje, posebice u gospodarstvu, poljoprivredi, turizmu, kulturi i znanosti.

Na sastancima je bilo riječi i o nizu važnih vanjskopolitičkih pitanja, posebice situaciji na Bliskom istoku te izraelsko-palestinskom mirovnom procesu.

Hanegbi je izrazio nadu da će međunarodna zajednica učinkovitim režimom sankcija spriječiti Iran da postane vojna nuklearna sila kako bi se izbjegao ozbiljniji sukob.

Bebić je kazao da Hrvatska dijeli zabrinutost međunarodne zajednice zbog iranske prijetnje te da u potpunosti podupire rezoluciju Vijeća sigurnosti 1929 iz lipnja 2010. kojom se uvodi četvrti krug sankcija Iranu, kao i dodatne bilateralne sankcije SAD-a i EU-a toj zemlji, priopćeno je iz Sabora.

"U našim kontaktima s iranskim dužnosnicima uporno ukazujemo na našu zabrinutost oko iranskog nuklearnog programa te na iransku dužnost da surađuje s međunarodnom zajednicom i Međunarodnom agencijom za atomsku energiju (IAEA)", rekao je Bebić, po priopćenju.

Bebić je, po priopćenju, također izrazio nadu da će izraelski i palestinski čelnici pronaći put za učinkovito kompromisno rješenje.

Osvrnuvši se na Domovinski rat, Bebić je dodao kako Hrvatska rješenje s dvije države smatra temeljem na kojem treba graditi budućnost. "Palestinci trebaju imati neovisnu državu, demokratsku, odgovornu i samodostatnu, ali ujedno i onu koja će regiji, osobito Izraelu, jamčiti mir i politiku dobrog susjedstva", rekao je Bebić.

Predsjednik Odbora za vanjska politiku Hrvatskoga sabora Frano Matušić istaknuo je da su stabilnost i mir na Bliskom istoku i u hrvatskom interesu jer hrvatski kontingent sudjeluje u mirovnoj misiji Ujedinjenih naroda na Golanskoj visoravni. "Hrvatska pomno prati situaciju na Bliskom istoku i slijedi politiku Europske unije na tom području", rekao je Matušić, koji je također prihvatio poziv izraelskog izaslanstva da posjeti Izrael.

Hanegbi će se poslijepodne sastati s premijerkom Jadrankom Kosor.

(Hina) xzt ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙