FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Izrael: Vlada poduprla referendum o Golanu i istočnom Jeruzalemu

Autor: vrad
JERUZALEM, 11. listopada 2010. (Hina/AFP) - Izraelska vlada desnice poduprla je u ponedjeljak nacrt zakona o nužnosti raspisivanja referenduma za svako povlačenje s anektiranih sirijske Golanske visoravni i istočnog Jeruzalema, rekao je glasnogovornik ministarstva pravosuđa.

"Međuministarsko povjerenstvo zaduženo za pripremu zakona potvrdilo je, u ime vlade, nacrt zakona kojim se predviđa raspisivanje referenduma prije svakog povlačenja s teritorija pod izraelskim suverenitetom", kao što su Golanska visoravan i istočni Jeruzalem, reko je taj glasnogovornik.

Taj nacrt zakona koji je predložio zastupnik Likuda, stranke premijera Benjamina Netanyahua, predviđa ipak da referendum neće biti nužan ako dvotrećinska većina (80 od 120 zastupnika) glasuje za povlačenje s Golana i iz istočnog Jeruzalema u okviru eventualnih ugovora sa Sirijom ili Palestincima, dodao je glasnogovornik.

Spomenuti nacrt zakona trebao bi otežati svaki teritorijalni ustupak Siriji i Palestincima, ocjenjuju analitičari.

Golansku visoravan u Siriji osvojio je Izrael tijekom rata u lipnju 1967. i pripojio ga 1981. Istočni Jeruzalem s arapskom većinom isto je osvojen 1967. i poslije pripojen.

Međunarodna zajednica nije priznala ta dva pripojenja.

(Hina) xvrad ysl

An unhandled error has occurred. Reload 🗙