FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Ministri: EU važan u bliskoistočnom mirovnom procesu

Autor: rtom
JERUZALEM, 11. listopada 2010. (Hina/AFP) - Europska unija igra važnu ulogu u bliskoistočnom mirovnom procesu i gospodarski je i politički spasila palestinsku vlast, rekli su u ponedjeljak u Jeruzalem španjolski i francuski ministri vanjskih poslova Miguel Angel Moratinos i Bernard Kouchner.

Američka uloga u bliskoistočnom mirovnom procesu tradicionalno je snažnija, no Europljani "postupno osvajaju teren", rekao je Kouchner nakon razgovora koji su on i Moratinos održali s palestinskim premijerom Salamom Fayyadom.

"Tko je spasio Paslestinsku vlast? Europljani, gospodarski naravno, ali također i politički", rekao je Moratinos u Jeruzalemu.

Španjolski šef diplomacije podsjetio je da je EU spasila palestinsku vlast u vrijeme kada je Izrael potpuno izolirao bivšeg palestinskog predsjednika Jasera Arafata.

Kouchner je optimistično prorekao da će se naći rješenje za problem izraelske kolonizacije okupiranih palestinskih područja, jer Palestinci nastavak izraelske kolonizacije doživljavaju kao zapreku nastavku pregovora.

Aludirajući na riječi izraelskog ministra Avigdora Lieberman da bi Europa trebala riješiti sve vlastite probleme prije dijeljenja naputaka Bliskom istoku, Kouchner je naglasio da je Europa 27-orice uspjeh nakon stoljeća ratovanja na starom kontinentu.

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy zatražio je 27. rujna da Europska unija i Unija za Mediteran postanu partneri u bliskoistočnom mirovnom procesu te je kritizirao "problem metode" kakvu u pregovorima primjenjuje Washington.

U bliskoistočnom mirovnom procesu osim Izraelaca i Palestinaca sudjeluju još Rusija, Sjedinjene Države, Ujedinjeni narodi i EU.

(Hina) xrt ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙