FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Arapska liga traži prekid naseljavanja, nov sastanak za mjesec dana

Autor: bnov
SIRTA, 9. listopada 2010. (Hina/AFP) - Arapska liga odlučila je nakon svog sastanka u libijskom gradu Sirti, sazvanom zbog zastoja u izravnim izraelsko-palestinskim pregovorima, da će se za mjesec dana ponovo okupiti kako bi razmotrila alternative koje je predložio palestinski predsjednik Mahmud Abas u slučaju neuspjeha pregovora s Izraelom.

Ministri vanjskih poslova 13 arapskih zemalja u izjavi objavljenoj u petak kasno navečer ponavljaju potporu rješenju s dvije države. Izražavaju potporu palestinskom jedinstvu i pozivaju na okončanje izraelske blokade Pojasa Gaze.

Ključno pitanje za arapske ministre i dalje ostaje pitanje nastavka izraelske izgradnje naselja. Bez obustave izgradnje, ističu ministri, nema nastavka izravnih pregovora.

10-mjesečni parcijalni moratorij izraelske izgradnje istekao je krajem prošlog mjeseca, izraelska ga vlada nije produžila, a palestinska strana ne želi nastaviti izravne pregovore ako se gradnja trajno ne obustavi.

Novi sastanak održat će se "za mjesec dana kako bi se ispitale alternative koje je predložio predsjednik Abas u određivanju mjera koje treba poduzeti po tom pitanju".

Agencija Reuters u subotu je javila, pozivajući se na izvore bliske Mahmudu Abasu, kako je poalestinski predsjednik rekao ministrima Arapske lige da će od Sjedinjenih Država možda zatražiti da priznaju palestinsku državu koja bi se prostirala na cijelom području Zapadne obale, ako se ne obnove izravni pregovori s Izraelom.

Taj bi zahtjev mogao stvoriti dodatan pritisak na Izrael da zamrzne izgradnju židovskih naselja na okupiranom teritoriju, što je glavni uvjet palestinske strane za nastavak pregovora.

Arapska liga u svojoj izjavi podržava "stav Abasa koji poziva na potpuni prekid svih aktivnosti naseljavanja prije nastavka pregovora" i "prebacuje odgovornost za prekid izravnih pregovora na Izrael zbog njegove politike ilegalnog naseljavanja".

Na sastanku je Abas je predložio nekoliko alternativa: zatražiti od američke administracije da prizna palestinsku državu u granicama iz 1967., obratiti se time Vijeću sigurnosti UN-a i zatražiti od Opće skupštine UN-a da okupirana područja stave pod međunarodni nadzor.

Washington je u petak kasno pozdravio odluku Arapske lige da daju SAD-u dodatni mjesec u pokušaju spašavanja mirovnih pregovora između Izraelaca i Palestinaca.

"Cijenimo izjavu Arapske lige o podršci našim naporima oko stvaranja uvjeta koji će omogućiti izravne rasprave radi napretka", kazao je glasnogovornik State departmenta Philip J. Crowley u priopćenju.

(Hina) xbnš ysd

An unhandled error has occurred. Reload 🗙