FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

Slabi dolar podigao cijene nafte nadomak 83 dolara

Autor: mpuk
LONDON, 11. listopada 2010. (Hina/Reuters) - Cijene nafte porasle su u ponedjeljak na međunarodnim tržištima pod utjecajem nastavljenog slabljenja dolara prema košarici valuta, koje je potisnulo u drugi plan vijest da je Kina pooštrila monetarnu politiku.

Cijene nafte za isporuke u studenom porasle su na američkom tržištu 12 centi na 82,78 dolara za barel. Na londonskom tržištu ostale su gotovo nepromijenjene i iznosile su 84,11 dolara za barel.

Slabost dolara bila je u ponedjeljak glavni oslonac za cijene nafte, kojom se obično trguje u američkoj valuti pa u takvoj situaciji jača kupovna moć imatelja drugih valuta i jača potražnja.

Trgovci tumače da mogućnost ubrizgavanja dodatne likvidnosti u američko gospodarstvo podiže cijene nafte, podvrgavajući dolar pritisku.

Moglo bi se reći da i slabi i dobri gospodarski podaci podupiru rast cijena nafte, budući da slabi potiču očekivanja o jačanju likvidnosti dok dobri potiču očekivanja o gospodarskom rastu, tumači rekao je Carsten Frisch, analitičar iz banke Commerzbank u Frankfurtu.

„Upravo zbog očekivanja o jačanju likvidnosti američki podaci o zaposlenosti nisu u petak pritisnuli cijene roba.", kazao je Frisch.

Podaci američke vlade za mjesec rujan pokazali su u petak da su američki poslodavci u tom mjesecu zatvorili 95 tisuća radnih mjesta, čime je stopa nezaposlenosti ostala nepromijenjena u odnosu na kolovoz na 9,6 posto.

U međuvremenu je Kina, najveći potrošač energije u svijetu prema podacima Međunarodne agencije za energiju (IEA), postrožila monetarnu politiku podizanjem razine obveznih rezervi za velike banke, kazali su u ponedjeljak izvori za Reuters.

Analitičarka tvrtke Barclays Capital u Londonu Amrita Sen podsjeća pak da „s obzirom na snažnu potrošnju energije u kineskom gospodarstvu ne očekujemo značajnije promjene ni u slučaju postupnog usporavanja rasta.

Tržište će se tražiti daljnje znakove kretanja američkog gospodarstva u priopćenju sa sastanka Feda zakazanog u utorak, te u kineskim podacima o trgovini u srijedu i američkim podacima o maloprodaji u rujnu u petak.

Organizacija zemalja-izvoznica nafte (OPEC) objavila je u međuvremenu na svojim internetskim stranicama da je cijena referentne košarice barela njezine nafte u petak iznosila 79,95 dolara, što znači da je bila 1,12 dolara manja nego dan ranije.

(Hina) xmpv ygple

An unhandled error has occurred. Reload 🗙