FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: svijet u 21 sat

Autor: dger
ZAGREB, 8. listopada 2010.(Hina) - Pregled vijesti iz svijeta do 21 sat:

NEW YORK (UN) - Predsjednik međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju (ICTY) Patrick Robinson u petak je u 17. godišnjem izvješću o ispunjavanju strategije dovršetka rada suda, najavio da će presuda na suđenju trojici hrvatskih generala biti donesena u prosincu. "Očekuje se da će presuda u predmetu Gotovina, Čermak i Markač biti donesena u prosincu", rekao je Robinson u usmenom izvješću Općoj skupštini UN-a. U usmenom izvješću Općoj skupštini Robinson nije govorio o suradnji država s ICTY-jem, već je to pitanje obradio samo u pisanom izvješću. Ocjenjujući da je "Hrvatska uglavnom odgovarala na potrebe Ureda tužitelja", istaknuo je da dugogodišnji zahtjev Tužiteljstva za predaju topničkih dnevnika iz operacije Oluja 1995. ostaje neriješen, ne spominjući odluku sudskog vijeća u predmetu Gotovina, Čermak i Markač, koje je u srpnju ove godine odbilo zahtjev Tužiteljstva da se Hrvatskoj izda subpoena zbog navodnog skrivanja topničkih dnevnika.

WASHINGTON - Izvršni direktor Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Dominique Strauss-Kahn upozorio je u petak zemlje članice da ne koriste vrijednost svojih valuta kao ekonomsko oružje, otvarajući godišnje zasjedanje MMF-a i Svjetske banke u Washingtonu. Ministri financija i guverneri središnjih banaka 187 zemalja članica MMF-a i Svjetske banke na trodnevnom će skupu raspravljati o poticanju uravnoteženijeg globalnog oporavka, stabiliziranju valutnih tržišta, reformi upravljanja MMF-om i drugim pitanjima. Na zasjedanju sudjeluje i hrvatsko izaslanstvo koje vode potpredsjednik vlade i ministar financija Ivan Šuker te guverner Hrvatske narodne banke Željko Rohatinski. Osim sudjelovanja u radu skupa, oni će održati niz sastanaka s regionalnim dužnosnicima MMF-a i Svjetske banke, a najavljeni su i sastanci dužnosnika Ministarstva financija s predstavnicima šest velikih komercijalnih banaka - HSBC, Daiwa, JP Morgan, Barclay, Deutsche Bank i Societe General.

SAN JOSE - Prvih nekoliko od 33 rudara koji su već više od dva mjeseca blokirani pod zemljom u čileanskom rudniku San Jose, u utorak bi trebali biti izvučeni na površinu, izvijestio je u petak ministar zdravstva Jaime Manalich. Uz pomoć triju strojeva kojima se već nekoliko tjedana buše sigurnosni prolazi do rudara, vremenski se stiglo na "samo nekoliko sati" do dubine od 624 metra Ministar rudarstva Laurence Golborne u četvrtak je najavio siguran "proboj" tunela tijekom subote, no prema zadnjim informacijama, tunel bi mogao biti probijen u noći na subotu. Rudari će se na površinu izvlačiti jedan po jedan u posebnoj kapsuli, a samo spašavanje 33 rudara trebalo bi trajati dan i pol do dva dana, jer će za izvlačenje svakoga od njih biti potrebno nešto više od sat vremena.

ZAGREB - Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) dostavio je u petak Hrvatskoj prve prijevode transkripata suđenja, priopćio je ICTY. Nakon zahtjeva hrvatskih vlasti, skupina zadužena za projekt dostavila je potpune transkripte sa šest ročišta otvorenih za javnost na ukupno 500 stranica, ističe se u priopćenju u kojemu se ne navodi o kojim je procesima riječ. Transkripti suđenja održanih pred ICTY-jem dosad su bili dostupni samo na engleskom i francuskom. U okviru projekta Sud će dostavljati prevedene transkripte s ključnih suđenja što bi, kako se očekuje, trebalo regionalnim pravosudnim tijelima olakšati pristup svjedočenjima pred ICTY-jem kako bi ih mogli koristiti u svojim postupcima, dodaje se u priopćenju ICTY-ja.

KOLONTAR - Broj poginulih u teškoj kemijskoj nesreći koja se dogodila u ponedjeljak na zapadu Mađarske povećao se na šestero pošto je u petak pronađeno tijelo jedne osobe koja se smatrala nestalom, objavili su u subotu spasioci. Osoba, koja nije identificirana, pronađena je ispod blatom u selu Devecser, rekao je predstavnik spasilaca Arpad Muhoray. Selo Devecser i susjedno selo Kolontar najteže su pogođena valom otrovnog crvenog mulja koji je iscurio u ponedjeljak iz spremnika tvornice aluminija u Ajki, 160 kilometara zapadno od Budimpešte.

WASHINGTON - Predsjednik SAD-a Barack Obama u petak je pozvao Kinu da što prije pusti iz zatvora dobitnika Nobelove nagrade za mir Liu Xiaoboa. "Tijekom posljednjih 30 godina Kina je ostvarila dramatičan napredak u gospodarskim reformama i poboljšanju života svojih ljudi, omogućivši stotinama milijuna ljudi da izađu iz siromaštva", rekao je u izjavi Obama, prošlogodišnji dobitnik Nobelove nagrade. "No ova nagrada nas podsjeća da se politička reforma nije odvijala istom brzinom i da se moraju poštivati temeljna ljudska prava svakog muškarca, žene i djeteta", rekao je, Obama. Obama je istaknuo da je Liu Xiaobo žrtvovao svoju slobodu za svoja uvjerenja. "Pozivamo kinesku vladu da oslobodi gospodina Liua što prije", rekao je Obama.

OSLO - Kina je u petak pozvala na razgovor norveškog veleposlanika u Pekingu zbog dodjele Nobelove nagrade za mir kineskom disidentu Liuu Xiaobou, priopćilo je norveško ministarstvo vanjskih poslova. "Željeli su službeno izraziti svoje mišljenje, neslaganje i prosvjed", kazala je glasnogovornica ministarstva. "Istaknuli smo da je Nobelov odbor neovisan te da se naši dobri bilateralni odnosi moraju nastaviti", dodala je.

BRUXELLES - Glavni tajnik NATO-a Anders Fogh Rasmussen, koji je u petak otkrio važne smjernice novoga "strateškog koncepta" Saveza, kazao je kako bi ta institucija trebala postati temelj svjetske sigurnosti i pružiti ruku Kini i Indiji. "Došao je trenutak za treće izdanje NATO-a", nakon prvog za vrijeme hladnoga rata, pa drugog nakon pada Berlinskoga zida, obilježenog intervencijama na Balkanu i u Afganistanu te novih partnerstava. Glavni tajnik NATO-a predstavio je ono što bi u idealnoj varijanti trebao predstavljati novi "strateški koncept", koji članovi Atlantskog Saveza trebaju usvojiti do održavanja sastanka na vrhu 19. i 20. studenoga u Lisabonu. Prva od triju zadaća postavljenih pred NATO su, kako je Rasmussen kazao, "modernizacija" vojnog aparata Saveza, druga je zadaća - imati na umu "pouke što smo ih, uz vrlo visoku cijenu, izvukli iz situacije u Afganistanu", a treća je "produbljenje" aktualnih partnerstva alijanse sa zemljama u azijsko-pacifičkom području, na Mediteranu, u Zaljevu te s Rusijom.

LJUBLJANA - Slovenski premijer Borut Pahor sastao se u petak u Ljubljani s crnogorskim premijerom Milom Đukanovićem, podržavši nastojanja Crne Gore da joj se što prije dodijeli status kandidatkinje za ulazak u Europsku uniju i odredi uvjetni datum za početak pregovora. Govoreći na zajedničkoj konferenciji za novinare nakon razgovora s Đukanovićem, slovenski premijer je rekao kako smatra da treba ubrzati proces uključenja država zapadnog Balkana u Europsku uniju koji je bio usporen zbog ekonomske krize. Pahor je istaknuo kako Slovenija kao članica EU-a nastoji što više senzibilizirati članice da je proširenje na jugoistočnu Europu važno ne samo za regiju nego i za cijelu EU te da vjeruje kako će Crna Gora na osnovi napretka u reformama idućeg mjeseca u Bruxellesu dobiti status zemlje kandidatkinje za članstvo.

VATIKAN - Papa Benedikt XVI. primio je u petak francuskog predsjednika Nicolasa Sarkozyja koji u Vatikanu nastoji riješiti nesporazum oko protjerivanja Roma iz Francuske ovog ljeta i ponovno osvojiti srca razoračanih katoličkih birača. Sarkozy i Papa razgovarali su u četiri oka nešto više od pola sata. Papa se prisjetio zadnjeg posjeta Francuskoj u rujnu 2008., koji je Sarkozy ocijenio "velikim uspjehom". Benedikt XVI. istaknuo je 22. kolovoza u govoru na francuskom, nekoliko dana nakon protjerivanja iz Francuske više od 200 Roma iz Bugarske i Rumunjske, potrebu "prihvaćanja legitimnih razlika među ljudima", što je ocijenjeno kao kritika francuske vlade. Sarkozy je u petak na ručku sa svećenicima u Vatikanu kazao da je borba protiv ilegalne imigracije "moralni imperativ". "Borba protiv ilegalne imigracije koja uzrokuje toliko nesreće i drama, koja najsiromašnijim zemljama oduzima njihove žive snage, moralni je imperativ", rekao je.

(Hina) xdgk ydgk

An unhandled error has occurred. Reload 🗙