FILTER
Prikaži samo sadržaje koji zadovoljavaju:
objavljeni u periodu:
na jeziku:
hrvatski engleski
sadrže pojam:

SKV: Hrvatska u 12,30 sati

ZAGREB, 19. prosinca 2013. (Hina) - Pregled vijesti iz Hrvatske u 12,30 sati:

ZAGREB - U prigodi 20. prosinca, Dana Hrvatskog vojnog učilišta "Petar Zrinski", predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Ivo Josipović u više je činove promaknuo sedam pripadnika Oružanih snaga, priopćio je jutros Ured predsjednika. U čin brigadira promaknut je pukovnik Tihomir Zajec, Darko Duhović je iz čina bojnika promaknut u čin pukovnika, kapetan korvete Marijan Dražetić promaknut je u čin kapetana fregate, a u čin bojnika satnik Krasnodar Brlečić. U čin poručnika bojnog broda promaknut je poručnik fregate Hrvoje Grubišić, poručnik korvete Hrvoje Repušić promaknut je u čin poručnika fregate, a u čin natporučnika poručnik Ivan Zadro.

PULA - Ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš i pulski gradonačelnik Boris Miletić danas su u Puli vlasnicima uručili ključeve 65 stanova izgrađenih u sklopu POS-ova programa u Puli, na lokaciji Šijana u ulici Jurja Žakna. Novim vlasnicima dodijeljeno je ukupno 65 stanova izgrađenih u dvije višestambene zgrade, ukupne neto korisne površine 4.338,21 četvorni metar, a stanovi su kupljeni po ugovornoj cijeni od 872,69 eura po "kvadratu". Cijeli projekt vrijedan je 28,5 milijuna kuna, od čega je državnih poticajnih sredstava oko 5,7 milijuna kuna, a udio Grada Pule iznosi oko šest milijuna kuna.

SPLIT - Splitski gradonačelnik Ivo Baldasar danas je potvrdio da je nedavno boravio u Rusiji gdje je zajedno s bivšim hrvatskim predsjednikom Stjepanom Mesićem razgovarao s ruskim poduzetnicima zainteresiranim za ulaganja u Hrvatskoj, te o eventualnom angažmanu hrvatskih građevinskih tvrtki u Rusiji. "Razgovarali smo s nekoliko ruskih poduzetnika koji su zainteresirani za ulaganja u Hrvatskoj u hotelijerstvu i turizmu, ali to su bili informativni razgovori za čiju eventualnu realizaciju treba vremena", rekao je Baldasar na sjednici splitskog Gradskog vijeća, odgovarajući na vijećničko pitanje Hrvoja Marušića (HDZ) o posjeti Rusiji.

ZAGREB - Pomoć umirovljenicima koju daje Grad Zagreb za prosinac i božićnica u iznosu od 100 kuna isplaćivat će se putem tekućih računa u Zagrebačkoj banci i putem Hrvatske pošte, izvijestio je Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom. Korisnicima koji imaju otvorene tekuće račune u Zagrebačkoj banci pomoć će se isplatiti 19. prosinca, a korisnicima koji novčanu pomoć primaju putem Hrvatske pošte isplaćivat će se od petka, 20. prosinca.

ZAGREB - U veljači bi trebalo početi suđenje prvom hrvatskom ministru unutarnjih poslova, 93-godišnjem Josipu Boljkovcu, kojeg se tereti da je u svibnju 1945. kao šef karlovačkog Odjeljenja za zaštitu naroda (OZNA) naredio uhićenja i likvidaciju 21 civila s područja Duge Rese. Sudac zagrebačkog Županijskog suda Tomislav Juriša prvo je ročište zakazao za 5. veljače, doznaje se na sudu. Boljkovac i njegov odvjetnik Ante Nobilo, s kojim je došao na današnje pripremno ročište, od početka poriču nedjelo i tvrde da nema dokaza koji bi ga povezali sa zločinom nad civilima.

ZAGREB - Bivši predsjednik Sabora Luka Bebić posvjedočio je danas na suđenju svom bivšem stranačkom šefu Ivi Sanaderu da nije ništa znao o prodaji zgrade u Planinskoj ulici, nakon koje je Sanader od HDZ-ovog saborskog zastupnika i mesara Stjepana Fiolića navodno primio 17 milijuna kuna provizije. "Oko prodaje nekretnine u Planinskoj ne znam ništa", kazao je Bebić na zagrebačkom Županijskom sudu. No, prisjetio se da je na stranačkom skupu u Karlovcu prije parlamentarnih izbora 2007. Sanader pozvao nekoliko suradnika povezanih s Hrvatskim šumama, koje su prema prvom dogovoru trebale otkupiti Fiolićevu zgradu u Planinskoj.

SPLIT - Zbog više kaznenih djela podvođenja djeteta splitsko Županijsko državno odvjetništvo podiglo je optužnicu protiv trojice muškaraca, od kojih jednoga tereti da je organizirao prostituciju 17-godišnjakinje, a ostalu dvojicu da su koristili seksualne usluge maloljetnica. Prvookrivljeni 54-godišnjak je vlasnik jedne modne agencije, a optužen je da je tijekom srpnja ove godine na području Splitsko-dalmatinske županije podvodio 17-godišnjakinju koja je imala seksualni odnos s nepoznatom muškom osobom.

VINKOVCI - Hrvatski i makedonski vozač poginuli su sinoć u sudaru osobnog automobila i kamiona između Slakovaca i Orolika na vinkovačkom području, izvijestila je jutros vukovarsko-srijemska policija. Nesreća se dogodila sinoć oko 21,30 sati, kada je 37-godišnji vozač iz Tompojevaca "opelom astra" vukovarskih oznaka naletio na kamion "mercedes" makedonskih oznaka koji je vozio 57-godišnji Makedonac, a koji je netom prije izašao iz kamiona kojega je zaustavio uz cestu.

SUNJA - Tuča između braće prije tri dana u Sunji je za posljedicu imala smrt starijega, 39-godišnjaka kojega je tri godine mlađi brat, iako je vidio da krvari iz ozljeda na glavi, ostavio da spava te je umro u snu, izvijestila je danas sisačko-moslovačka policija. Policija u priopćenju navodi kako je uz kaznenu prijavu zbog ubojstva jučer pritvorila 36-godišnjaka iz Sunje.

MAKARSKA - Nakon što je kod njega jučer u Makarskoj pronašla 206 grama kokaina, čija se vrijednost procjenuje na oko 150 tisuća kuna, policija je uhitila 32-godišnjeg državljanina BiH. Iz PU splitsko-dalmatinske nisu danas htjeli iznositi detalje tog slučaja, izvijestivši tek da je droga pronađena kod 32-godišnjeg državljanina BiH na kojim je započela kriminalističko istraživanje, nakon kojega će osumnjičenoga uz kaznenu prijavu predati pritvorskom nadzorniku.

ZAGREB - Proteklu filmsku godinu u domaćoj kinematografiji obilježio je rekordan broj snimljenih filmova, a sa "Šegrtom Hlapićem" nastavio se i trend dobre gledanosti hrvatskih filmova za djecu. U nacionalnom programu 60. Festivala igranog filma u Puli, gdje se najčešće prikazuju premijerni domaći filmski naslovi, prikazano je rekordnih 24 filmova, od čega 14 u glavnoj selekciji i deset kao koprodukcije s manjinskim hrvatskim udjelom.

ZAGREB - Prijepori oko Kurikuluma zdravstvenog odgoja, odnosno njegova IV. modula "Spolno/rodna ravnopravnost" te odluka Ustavnoga suda da se taj kurikulum ukine obilježili su ovu godinu kada je riječ o osnovnoškolskom i srednjoškolskom obrazovanju u Hrvatskoj. Zdravstveni odgoj uveden je kao obvezni kurikulum u osnovne i srednje škole u Hrvatskoj odlukom ministra znanosti, obrazovanja i sporta Željka Jovanovića od 28. rujna 2012. godine. (Hina) xtr ytr

VEZANE OBJAVE

An unhandled error has occurred. Reload 🗙